Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülen ORKÖY çalışmaları kapsamında, aralarında Yozgat’ın da bulunduğu 19 ilde orman köylerinde yaşayan vatandaşların ekonomik gücünün artırılması ve kırsal kalkınmanın desteklenmesi amacıyla 2026 yılında 11 bin 325 hane ile Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerine toplam 3,3 milyar liralık destek sağlanması hedefleniyor.

Orman köylerinde yaşayan vatandaşların gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesi, üretim kapasitelerinin artırılması ve yaşam standartlarının iyileştirilmesi amacıyla yürütülen ORKÖY çalışmaları 2026 yılında da devam ediyor.
Yılın başından bugüne kadar 5 bin 345 haneye toplam 1 milyar 933 milyon liralık ödenek desteği sağlandı.
Ankara, Adana, Amasya, Antalya, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Elazığ, Erzurum, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Konya, Mersin, Muğla, Sakarya, Trabzon ve Yozgat’ın da aralarında bulunduğu illerde yürütülen desteklerle orman köylerinde yaşayan vatandaşların ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı sağlanması amaçlanıyor.

Türkiye genelindeki yaklaşık 23 bin orman köyünde yaşayan yaklaşık 7 milyon vatandaşın ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı sağlayan ORKÖY desteklerinin yüzde 20'si geri ödemesiz hibe, yüzde 80'i ise faizsiz kredi olarak sunuluyor.
ORKÖY kapsamında süt sığırcılığı, süt koyunculuğu, besi hayvancılığı, fenni arıcılık ve tıbbi-aromatik bitki üretimi gibi projelerle orman köylülerinin üretim ve gelir getirici faaliyetlerinin artırılması hedefleniyor.
Destekler kapsamında ayrıca mikro kredi, mantolama, kat kaloriferi, güneş enerjisi ile su ısıtma sistemleri, şebekeye bağlı çatı tipi güneş enerjisi sistemleri (ŞEBGES), karavan ve tomruk soyma makinesi gibi farklı alanlarda da destek sağlanıyor.

Bu desteklerle hane ekonomilerine ve kırsal üretime katkı sunulması amaçlanıyor.
TULİP, İDOP ve FNHRP gibi uluslararası iş birlikleriyle yürütülen havza projeleriyle de iklime dirençli kırsal yaşamın desteklenmesi, doğal kaynakların korunması ve kırsal bölgelerin ekonomik dayanıklılığının artırılması hedefleniyor.




