YOZGAT nüfus erozyonuna uğramaya devam ediyor. Deyim yerinde ise Yozgat'ta yaşayan insanlar 'yerlerinde duramıyor' göç edip, başka illere gitmeye devam ediyor. Nüfusumuz azalmaya devam ederken bir konu var ki; Üzülsek mi? Yoksa sevinsek mi? Pek bilemedim. İlin genel nüfusu azalırken, Yozgat'ta yaşayan yabancı nüfusta artış devam ediyor. Kararı siz verin.

Yozgat nüfusu 2019 yılına göre 2 bin 105 kişi daha azaldı. 421 bin 200 olan nüfusumuz 419 bin 95 kişiye düştü. İl genelinde yaşayan yabancı nüfusta ise 311 kişilik bir artış gözlendi. Önceki yıllara oranla göç oranımızda gerileme yaşandı. Önceki yıl nüfusumuz 8,9 oranında eksilirken, geçtiğimiz yıl bu 5,0'a indi. Verilere bakıp, bardağın istediği tarafından bakabilirsiniz. Sevinir veya üzülürsünüz.

Bardağın dolu tarafına bakıldığında göç hızında bir gerileme söz konusu. Ancak, pandemi sürecindeki kısıtlamalar ile birlikte özellikle büyük şehirlerde yaşanılan ekonomiye dayalı sıkıntıların da etkisini dikkate almak gerekir. Umarım, düşündüğüm gibi değildir, gerçekten Yozgat'ın nüfus göçündeki hız kesilmiştir, önümüzdeki yıllarda bunun devam ederek, göç veren değil, göç alan bir il olma hayalimiz, bir-iki yıl içerisinde gerçeğe dönüşür, seviniriz.

Bunları karamsar bir tablo çizmek için gündeme getirmiyorum. Yozgat'ın göç olgusunun, koşullar dikkate alınmaksızın geri plana atılmaması gerektiğine vurgu yapmak, gerekli alan çalışmalarının yapılarak, göçün durdurulması noktasında yapılması gerekenlerin yapılıp, atılması gereken adımların devam ettirilmesi gerekir. Yozgatlı artık Yozgat'ta doğsun, Yozgat'ta doysun istiyorum.