Yozgat'ın eşsiz lezzetlerinden biri olan madımak bitkisi, doğal ortamda kendiliğinden yetişen bir besin kaynağı olarak yaz aylarında taze olarak tüketiliyor.

Tazesi 100, Kurusu 500 Lira Yozgat’ta Satılmıyor! (6)

Bu yıl, Yozgat'ta taze madımak bitkisinin kilogramı 100 liradan alıcı bulurken, komşu il Sivas'ta kurutulmuş madımak 500 liraya kadar yükseliyor. Yozgat'ta ise kurutulmuş madımak satışı yok.

Tazesi 100, Kurusu 500 Lira Yozgat’ta Satılmıyor! (5)

Sivas mutfağının önemli bir unsuru olan madımak kurusu, yüksek talep görürken Yozgat’ta talep görmediğinden satışı gerçekleştirilmiyor.

Yozgat’ta yaşayan ev hanımları, yaz aylarında taze olarak topladıkları madımağı kendi imkanlarıyla kuruttuğu için piyasada kurutulmuş madımak bulunmuyor.

Tazesi 100, Kurusu 500 Lira Yozgat’ta Satılmıyor! (3)

Taze madımak, doğal olarak toplandığında 5 kilogramı, kurutma işlemi sonrasında yaklaşık 1 kilogram kuru madımağa dönüşüyor.

Madımak bitkisi, içerdiği yüksek antioksidan seviyeleri ile sağlık açısından önemli faydalar sağlıyor.

Tazesi 100, Kurusu 500 Lira Yozgat’ta Satılmıyor! (1)

Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan projesini anlattı Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan projesini anlattı

Kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu özellikler taşıdığı bilinen bu bitki, aynı zamanda sağlıklı beslenmeye de katkıda bulunuyor. Yüksek lif içeriği ve vitaminleri sayesinde, madımak, beslenme uzmanları tarafından da önerilen bir besin kaynağı haline geldi.

Madımak, Yozgat'ın gastronomi kültüründe önemli bir yer tutarken sağlık açısından sunduğu faydalarla da dikkat çekiyor.

Muhabir: Melike Aslı Arslan