Ulutaş, “Yıllık tüketimi 5 bin kilovatsaatin altında olan aboneler için herhangi bir zam yapılmadı. Dolayısıyla ‘gizli zam’ gibi bir durum söz konusu değil” ifadelerini kullandı.
SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLAN İDDİALARA YANIT
Bloomberg HT’de katıldığı programda konuyu değerlendiren EPDK Başkan Yardımcısı Ulutaş, elektrik piyasasında uygulanan "son kaynak tedarik tarifesi" hakkında kamuoyunda yanlış anlaşılmalar olduğunu belirterek, yapılan değişikliklerin yalnızca belirli bir tüketim grubunu kapsadığını ifade etti. Türkiye genelinde toplamda 41 milyon mesken abonesi bulunduğunu belirten Ulutaş, bu abonelerden yalnızca 1,2 milyonunun yeni düzenlemeden etkileneceğini vurguladı.
Ulutaş, "Yıllık tüketimi 5 bin kilovatsaatin altında olan hiçbir abone için bir değişiklik veya zam söz konusu değildir. Bu düzenleme, sübvansiyonlarla ihtiyacın çok üzerinde tüketim yapan kesimlerin desteklenmemesi adına hayata geçirilmiştir" dedi.
YENİ DÜZENLEMENİN DETAYLARI: KİMLER ETKİLENECEK?
Yeni düzenleme kapsamında, aylık elektrik tüketimi 417 kilovatsaati aşan aboneler devlet desteğinden yararlanamayacak. Ancak bu uygulamanın geçerli olması için abonelerin yıllık toplam tüketimlerinin de 5 bin kilovatsaati aşması gerekecek. EPDK yetkililerine göre, bu düzenleme Türkiye’deki toplam abonelerin yalnızca yüzde 3’lük kesimini kapsıyor.
Mevcut tarife sistemine göre, 417 kilovatsaatlik elektrik tüketiminin güncel fatura tutarı 1.047 TL olarak hesaplanıyor. Yeni düzenleme ile bu sınırı aşan aboneler yaklaşık 2 bin TL ödeme yapmak durumunda kalacak. Ancak, yıllık 5 bin kilovatsaati geçen her abone anında yeni tarifeye tabi olmayacak. Bunun için aylık 417 kilovatsaat sınırının üst üste 3 ay boyunca aşılması gerekecek.
DESTEĞE DÖNÜŞ MÜMKÜN OLACAK
EPDK tarafından yapılan açıklamaya göre, 2025 yılı için belirlenen tüketim limitlerini aşan ve devlet desteği kapsamından çıkan aboneler, daha sonraki yıllarda tüketimlerini belirlenen sınırların altına düşürdüklerinde 2026 yılında tekrar devlet desteğinden yararlanabilecekler.
Enerji yönetimi yetkilileri, bu yeni uygulamanın enerji tasarrufunu teşvik etmeyi ve sübvansiyonların adil bir şekilde dağıtılmasını amaçladığını belirtiyor. Yeni düzenleme ile yüksek elektrik tüketiminin azaltılması, enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması ve ekonomik dengelerin korunması hedefleniyor.