Koç Üniversitesi’nin bilimin gelişimini teşvik etmek amacıyla her yıl verdiği Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’nın 2024 yılı sahibi, kuantum optiği ve kuantum teknolojileri alanında öncü çalışmalara imza atan Prof. Dr. Mete Atatüre oldu. Madalya, İstanbul’da düzenlenen bir törenle Atatüre’ye takdim edildi.
Koç Üniversitesi tarafından 2016 yılından bu yana her yıl Türkiye’nin yetiştirdiği, evrensel bilgi birikimine katkıda bulunan ve 50 yaşını doldurmamış başarılı bilim insanlarına verilen ödül, bu yıl dokuzuncu kez sahibini buldu. Prof. Dr. Mete Atatüre, kuantum sistemlerinin temel prensiplerinin anlaşılmasına ve bu alandaki bilgi birikiminin derinleşmesine sağladığı katkılar nedeniyle ödüle layık görüldü.
“BİLİM İNSANLARIMIZIN ÇALIŞMALARI ÜLKEMİZDE DAHA ÇOK TANINMALI”
Törende konuşan Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Sitti, ödülün bilime ve bilim insanlarına verilen önemin bir göstergesi olduğunu vurguladı. Prof. Sitti, “Bu yıl, kuantum teknolojileri ve ağları alanındaki çığır açıcı araştırmalarıyla öne çıkan bir bilim insanını ödüllendiriyoruz. Prof. Dr. Mete Atatüre’nin çalışmaları, yalnızca veri güvenliği gibi alanlara katkı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda sağlık ve enerji gibi kritik alanlarda dönüşüm yaratma potansiyeline de sahip. Kendisine bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.
Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Nur Yalman ise yaptığı konuşmada, “Cumhuriyetimizin ilkeleri doğrultusunda, özgür düşünceye sahip ve eşitlik temelinde yetişen gençlerimizle gurur duyuyoruz. Bu ödül, ülkemizin yetiştirdiği bilim insanlarının dünya çapında tanınan çalışmalarını kutlamak ve daha fazla tanınmasını sağlamak adına büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE’DE BİLİMİN KUTLANMASI ÇOK KIYMETLİ”
Prof. Dr. Mete Atatüre, törende yaptığı konuşmada, ödülün kendisi için büyük bir anlam taşıdığını belirtti. Atatüre, “Bu ödül, özellikle Türkiye’den geldiği için benim için çok değerli. Eğer bu vesileyle bir kişi daha bilime ilgi duyar, bilime saygı artar ve akademik hayata yönelim çoğalırsa, bu benim için en büyük ödül olur. Türkiye’de bilimin kutlanması ve değer görmesi beni çok mutlu ediyor. Bu ödüle layık gördükleri için Rahmi Koç’a, ailesine ve Koç Üniversitesi’ne içtenlikle teşekkür ederim” dedi.
PROF. DR. METE ATATÜRE’NİN AKADEMİK KARİYERİ
Cambridge Üniversitesi Fizik Bölümü Cavendish Laboratuvarı Başkanı olan Prof. Dr. Mete Atatüre, kuantum ağları ve sensörleri gibi alanlarda çığır açıcı çalışmalara imza atmıştır. 1996 yılında Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü’nden mezun olan Atatüre, doktorasını 2002 yılında Boston Üniversitesi’nde tamamladı. 2023 yılından bu yana Cavendish Laboratuvarı’nın başkanlığını yürütmektedir.
Atatüre, Optical Society of America (Optica), Academia Europaea ve Türkiye Bilim Akademisi gibi prestijli kuruluşların üyesi olup, kuantum teknolojileri alanındaki katkıları nedeniyle 2020 yılında IoP Thomas Young Madalyası ve Ödülü’ne layık görülmüştür.
RAHMİ M. KOÇ BİLİM MADALYASI KAZANANLARI
Rahmi M. Koç Bilim Madalyası, bugüne kadar birçok farklı alanda öncü bilim insanlarına takdim edildi. Daha önce ödülü kazananlar arasında Prof. Dr. Aydoğan Özcan, Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Prof. Dr. Metin Sitti ve Prof. Dr. Bilge Yıldız gibi isimler yer alıyor.