Model kapsamında 18-65 yaş aralığında prim ödeyen vatandaşların, ileri yaş döneminde bakıma ihtiyaç duymaları halinde sistemden yararlanması hedefleniyor.

Emekli̇ Sayisi Çalişan Sayisini Geçti̇ (4)

Emekliler Geçim Sıkıntısını Gündeme Taşıdı

Son dönemde art arda gelen zamlar nedeniyle geçim zorluğu yaşayan emekliler tepkilerini sosyal medya ve meydanlar üzerinden dile getiriyor. TBMM komisyonlarında kabul edilen en düşük emekli aylığının 20 bin lira olarak belirlenmesi muhalefet partileri ve sendikaların eleştirisine neden olurken, huzurevleri ve rehabilitasyon altyapısının yetersizliği de yeniden tartışmaya açıldı.

Emekli Başvuru (3)

Altında şaşırtan tahmin: 4 bin 900 dolar aşılabilir!
Altında şaşırtan tahmin: 4 bin 900 dolar aşılabilir!
İçeriği Görüntüle

BES Desteğinin Düşmesi Tartışmaları Artırdı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in BES’i işaret eden açıklamaları kamuoyunda yankı uyandırırken, devlet katkısının yüzde 30’dan yüzde 20’ye çekilmesi vatandaşların tepkisini artırdı. Emeklilikte daha güvenli bir gelir elde edebileceğini düşünen kesimler için BES’in cazibesinin azalması sonrasında bu kez “yaşlılık sigortası” modelinin ayrıntıları konuşulmaya başlandı.

Emekli (1)

Çelik: ‘Yaşlılık Tsunamisinin Altından Devlet Tek Başına Kalkamaz’

Türkiye Gazetesi’ne konuşan Sağlık Bakanlığı Eski Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik, Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda hızla yaşlanacak nüfusa karşı hazırlık yapması gerektiğini vurguladı. Çelik, 18-65 yaş aralığında prim ödeyen kişilerin hem ihtiyaç halinde hem de yaşlılık döneminde bakım desteği alabileceği bir model üzerinde çalışıldığını söyledi.

Para (2)

“Devletin yaklaşan yaşlılık tsunamisinin altından tek başına kalkabilmesi mümkün değil” diyen Çelik, yaşlılık sigortasının tıpkı Genel Sağlık Sigortası gibi işleyeceğini belirterek, sistemin 12. Kalkınma Planı ve Cumhurbaşkanlığı’nın 2026 projeksiyonunda yer aldığını aktardı. Çelik ayrıca, “Yaşlanmadan prim ödemelisiniz ki yaşlandığınızda hak iddia edebilin” ifadelerini kullandı.

Yasal sürecin 2026 ve sonrasına işaret ettiği belirtilirken, modele ilişkin teknik çalışmanın sürdüğü öğrenildi. Düzenlemenin hayata geçmesi halinde, yaşlı bakım hizmetlerinde özel sektör ve kamu destekli hibrit bir yapının oluşabileceği değerlendiriliyor.

Kaynak: Haber Merkezi