Polatlı ilçesinde bulunan Tümülüsler Piramit’i andırıyor. Tümülüsler 4 bin yıllık gizemi barındırıyor. Ankara tarih kokan ve Anadolu’da yerleşimin gerçekleştiği ilk andan itibaren medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan bir kenttir. Bugün Türkiye’nin başkenti olan Ankara, geçmiş dönemlerde de önemli bir merkez oldu. Ankara’nın her bir köşesinden ayrı bir tarih fışkırıyor. Yozgat’ta 300 km mesafede Polatlı ilçesi de oldukça zengin tarihi kalıntılarla dikkat çeken bir merkez olmayı sürdürüyor.
Anadolu’nun Mirası
Bugün Polatlı ilçe sınırları içerisinde bulunan Gordion Antik Kenti, Anadolu’nun binlerce yıllık tarihine ışık tutuyor. Burada yapılan arkeolojik çalışmalarla bu alanın çok kıymetli olduğu anlaşıldı. UNESCO Dünya Miras Listesi’ne de girmeyi başaran Gordion Antik Kenti gizemli piramitleri ile de dikkat çekiyor.
Tümülüsler Piramidi Andırıyor
Gordion Antik Kenti’nde oldukça geniş bir alana yayılmış yaklaşık 85 tümülüs bulunuyor. Çeşitli büyüklüklerde olan bu tümülüsler piramiti andıran görüntüsü ile Ankara’nın piramitleri olarak da anılmaktadır. 4 bin yıllık bir tarihi saklayan bu tümülüslerin tamamında arkeolojik çalışma yapılmadı. Ancak en büyüğünde gerekli araştırmalar yapıldı.
Mezar Odaları Bulundu
Yapılan araştırmalarda Friglerin efsane kralı Midas’ın tümülüsüne ulaşıldı. Bu tümülüs bir kral mezarı olarak da adlandırılıyor. 55 metre yüksekliğinde ve 300 metre genişliğinde olan bu tümülüsün içerisinde bir tünel ile erişilebiliyor. Tümülüsün tam orta yerinde yaban alanda bir mezar odası bulundu. Ahşaptan yapılmış olan bu mezar odasında önemli kalıntılar elde edildi.
Tek Örneği Türkiye’de Yer Alıyor
Ardıç tomruklarla desteklenen çam ağacından yapılmış ahşap mezar odası binlerce yıl sonrasına ulaşabildi. Bu açıdan dünyada tek örnek olması bakımında Gordion çok daha kıymetli bir hale geldi.
1957 yılında Zonguldaklı madencilerin yaptıkları kazı çalışması ile bu kral mezarına ulaşabildi. 1960’larda ise gerekli düzenlemeler yapılarak ziyarete açıldı. Bugün halen daha tümülüs içerisinde bulunan kral mezarına kadar ulaşılıp ziyaret edilebiliyor.
Kral mezarında yapılan çalışmalarda Kral Midas’a ait olduğu düşünülen kemiklere ulaşıldı. Ayrıca bu mezar odasında bakır ve tunç kaplar ile beraber farklı kemikler de ortaya çıkarıldı. Tüm bunlar Anadolu Medeniyetler Müzesi ile Gordion Müzesi’nde sergileniyor.








