Sağlık Bakanlığı eski Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik, sağlık sigortasına benzer şekilde işlemesi planlanan “yaşlılık sigortası” modelinin gündemde olduğunu, 18-65 yaş arası prim ödeyenlerin bakıma ihtiyaç duyduklarında bu haktan yararlanacağını açıkladı.

Genel Sağlık Sigortası’nın (GSS) hayata geçirilmesi sürecinde görev alan Çelik, yaklaşan “yaşlılık tsunamisi” karşısında devletin bu yükü tek başına taşımasının gerçekçi olmadığını dile getirdi.

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre Çelik, düzenlemenin 12. Kalkınma Planı ile Cumhurbaşkanlığı’nın 2026 projeksiyonunda bulunduğunu söyledi. Çelik, sağlık sigortası primi benzeri bir “yaşlılık primi” ödeneceğini vurgulayarak, yaşlılık döneminde hak talep edebilmek için primlerin önceden yatırılması gerektiğini kaydetti.
Planlanan modele göre 18-65 yaş aralığında prim ödemesi yapılacak. Bu süreçte bakıma ihtiyaç duyulduğunda sigorta mekanizması devreye girecek. Devlet, özel sektör, kamu kurumları ve Aile Bakanlığı’nın hizmet sunduğu yapıda tüm paydaşları kapsayan bütünleşik bir ağ kurulması ve genel sağlık sigortasıyla uyumlu bir model oluşturulması hedefleniyor.
Çelik, bu alanda gerekli yasal düzenlemelerin gecikmeden yapılmasını temenni etti. Huzurevi sayısının yetersizliği ve rehabilitasyon merkezlerinin neredeyse bulunmaması yapısal sorunlar arasında gösterilirken, evde bakım hizmetlerinin geliştirilmesi çözüm önerileri arasında yer aldı.





