Usta gazeteci, araştırmacı Dr. Tayfun Atmaca üstadımla arkadaşımın ofisinde bir araya geldik. Fikirlerine ve projelerine her zaman gıpta ile baktığım dostumun yeni bir eserinin çıktığını öğrendim. Alter Yayınları arasından çıkan ve “İşkodra’da Aşk” adını taşıyan romanının bir müsveddesini kitap basılmadan önce okumuştum. Ama kitapçıların raflarında yer alıp okuyucunun beğenisine sunulması ziyadesiyle mutlu etti beni. 
Tarihi kaynaklar başta olmak üzere, geniş bir alan çalışmasının ürünü olan bu roman özellikle arşiv belgelerinden istifade ederek kurgulanmış. 
Yakın tarihimizle yüzleşmemizi sağlayan roman, yaşanan savaşların karanlık yüzünü okuyucuya açması açısından dikkat çekiyor. Tarihi birçok belgenin incelenmesi ve savaşların yaşandığı alanların derinlemesine araştırılması nedeniyle, iki yıla yakın bir ön hazırlık süreci yaşanmış.
Kısa bir tarih analiziyle başlayan roman, Balkan Harbi sırasında geçiyor. Ahmet Cemal ve Şevket Süreyya adındaki roman kahramanlarının Selanik ve İşkodra cephelerinde yaşadıkları acı gerçekler, roman kurgusuyla kaleme alınmış.
İstanbul'da Orduya yazılma sırasında karşılaşan iki kahramanın, farklı cephelerdeki maceralarının anlatıldığı romanda, sessiz bir aşk hikâyesine de yer verilmiş.
Ayrıca, romanda İşkodra müdafaası sırasında hayatını kaybeden Hasan Rıza Paşa'nın trajik şehadetinin yanı sıra, Balkan Savaşına bizzat iştirak eden Hasan Tahsin Paşa’nın savaş sırasında kaleme aldığı günlükten istifade edilmiş. Sade ve anlaşılır bir dille yazılan romanda, Balkan Harbi sırasında yapılan hatalar, ince ve derin bir kurguyla gözler önüne serilmiş.
Yazar, Dr. Tayfun Atmaca'nın ilk romanı olan bu eserin, yakın tarihimizi gözler önü sermesi ve Çanakkale Savaşları’nın 100. yıl dönümünü yaşadığımız bu günlerde okuyucuyla buluşması, geçmiş yüz yılın bugünün penceresinden bakarak ifade edilmesi ve gereken derslerin çıkarılması adına büyük önem taşıyor. 
Yazarın Alter Yayınlarından çıkan eserleri arasında, Son Mektup, Sömürülen Topraklarda “Sürgünler ve Soykırımlar” ile Balkan Coğrafyasında Geride Bıraktıklarımız  “Zamanın İzleri” yer alıyor.
Alan araştırması ve arşiv belgelerini dikkate alarak çalışmalarını ilmek ilmek işleyen, sahtecilikten uzak, tarih bilinci içerisinde incelediği dönemi bizlere aktarmakta asla zorlanmayan Dr. Tayfun Atmaca dostumu yeni eserinden dolayı kutluyor, daha nice öğretici eserler piyasaya çıkaracağını biliyorum. Kalemin elinden hiç düşmesin sevgili dost!