TUHAF bir başlık değil mi? Acı ama gerçek…
Çekerek ilçemiz son yıllarda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat OKTAY Beyefendinin adı ile birlikte anılmakta olup Yozgat’ın on dört ilçesinden biridir.
Yozgatlıların adı 1934 yılından beri “Yiğitlerin Harman Olduğu yer” diye anılmaktadır. Buna vesile olan şu özlü sözler "ÜNLÜ SÜVARİLERİN, HARP MEYDANLARINDA KAHRAMANCA DÖVÜŞEN TÜRK YİĞİTLERİNİN HARMAN OLDUĞU DİYAR BOZOK YAYLASININ ÇOCUKLARI, VAR OLUN" Gazi Mustafa Kemal ATATÜR tarafından Yozgatlıları yücelten en kıymeti methiyeler arasında yer almış olup, biz Yozgatlıların karakterini yansıtmaktadır. Yozgat işgale uğramamasına rağmen il sınırları içerisinde tek 'Şehitler Abidesi' bulunmaktaydı. Üzülerek belirtmeliyim ki bugün yerinde yok. Çekerek İlçe merkezinde yapılan çevre düzenlemeleri esnasında bu Şehitler Anıtı yıkılarak, şehitlerimizin kemikleri ilçe mezarlığına taşındı. Bizler bu şehitlerimiz anısına yeni bir abide dikilmesini sabırla bekledik. Ancak, bugüne kadar bir gelişme olmadı. Çekerek Belediyemizden bu konuda gerekli adımları en kısa zamanda atmasını bekliyoruz. Şu anda ihalesi yapılan 'Millet Bahçesi' projesinde 'Şehitler Anıtı' ilave edilebilir. 
Kurtuluş Savaşı'nın ilk yıllarında, Çekerek Özüveren köyünde oturan Aynacıoğulları, etraflarında topladıkları eşkıyalarla birlikte isyan çıkarmış, milletin malına canına, ırzına tecavüz etmiştir. Bu harp kaçkınları, Zile ve Akdağmadeni ilçelerini basmışlar, bölge halkına tarifi mümkün olmayan acılar yaşatmışlardır. Bu isyanı bastırmakla görevlendirilen Binbaşı Ali Galip Bey’in Komutasında Kuvayı Milliye Kuvvetleri ilçenin Koyunculu köyü civarında Aynacıoğulları ile çatışmaya girmişler, fakat köy imamı olan Osman YılmazKör Hoca”nın Aynacıoğulları ile işbirliği yapması nedeniyle esir olmuşlardır. Aynacıoğulları da Ali Galip Bey ve altı subay arkadaşını Fakıdağ civarında Deveci dağı yakınlarına götürerek burada şehit etmişlerdir. Bu olaya tarihimizde “Kör Hoca olayı” olarak anılmaktadır. Daha sonraları Ali Galip Bey’in Milletvekili olan kardeşinin ve bucak halkının girişimleri ile Şehit subayların kemikleri, o zaman bucak merkezi olan Hacıköyü'de -Çekerek ilçemize- 1935 yılında getirilerek, Şehitlik Abidesi diktirilmiştir.
Dönemin Belediye Başkanı tarafından, çevre düzenlemesi yapılmak üzere anıt kaldırıldı. Uygun bir alanda daha görkemli bir anıtın yapılacağı sözü verildi. Ancak, bugüne kadar bir adım dahi atılmaması vijdanları sızlatmaktadır. 
Başka vilayetlerde şehit düşen Yozgatlı yiğitlerimizin anıtları nasıl korunuyor ve değer görüyor ise, yetkililer tarafından örnek alınmalıdır. Yozgatlı şehitlerimiz anısına dikilen bazı abidelerden bahsetmek gerekirse; Çanakkale Alçıtepe mevkiinde şehit düşen Kınalı Murat, Bursa Kestel Aksu köyünde Şehit Üsteğmen Mustafa Şefik Bey, İzmir Menemen Mahkeme Camiinde Yozgatlı Ahmet Çavuş, Yıldırım Kemal Şehitliğinde üç yiğidimiz, Aydın Sultanhisar ilçesi Atça kasabasında Yozgatlı Hasan adına dikilmiş şehitlik abideleri mevcuttur. Bursa cephesinde Albay Nazım KAFAOĞLU destan yazmıştır.
Eskişehir’e ilk giren manganın komutanı Sorgun Karakız kasabasından Osman Çavuştur, adı Eskişehir İstasyon civarında bir sokakta yaşamaktadır. 1924 yılında TBMM kararıyla kırk iki kişiye madalya verilir, bunlar içerisinde Yozgatlılar da vardır. Onlardan biride Üsteğmen Çapanoğu Şekip Beydir. Yozgatlı kahramanlığını vatan hizmeti olarak görmüş, bizler ise onların destanlaşan hayatlarını Türkiye’ye anlatamamışız. ŞÜHEDALARIN ABİDELERİNDEN BİLE HABERDAR DEĞİLİZ.
Yozgat il sıonırları içerisindeki tek Şehit Abidesi yıkılırken kimsenin ses çıkarmaması düşündürücü..!
Yiğitlik; yiğitlerin hakkını vermekle olur. Sizler bu şehitlerin kemiklerini kasaba mezarlığına taşıyarak yok sayamazsınız. Gün gelir bu şehitler siz sorumlulardan hesap sorar.
Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK 3 Şubat 1934 tarihinde Yozgat’a yaptığı ikinci ziyaret sırasında belediye şeref defterine yazdığı "Ünlü süvarilerin, harp meydanlarında kahramanca dövüşen Türk yiğitlerinin harman olduğu diyar Bozok yaylasının çocukları, var olun" sözü birilerini ödüllendirmek için söylenmemiştir.