DEVLET adamı olmak, uzağı görebilmektir.
Devlet adamı olmak, günü kurtarmak yerine geleceğe yatırım yapmak, hizmet etmektir. İster mühendis, ister mimar isterse en ulu makamda yetkili kılınan kişiler olsun, devletine milletine daha güzel ve kalıcı hizmetler bırakarak iz bırakmaktır.
Şehrimize atanan valilerin icraatlarını gözden geçirdiğimizde çoğunun adı bile hatırlanmazken, bazılarının isimleri eserleriyle birlikte anılmaya devam ediyor. Neredeyse her iki yılda bir valisi değiştirilen Yozgat’ta siyasi temsilcilerimiz sanki isteyip de yaptıramadıkları şahsi emellerini vali değiştirerek çözüm üretme gayretindeler.
Yozgat’ta görev yapan valilerimizin hizmetleri hakkında yaptığım araştırmada en göze çarpan ve özel gayret gerektiren eserleriyle anılan, 1999-2003 yılları arasında Yozgat Valiliği yapan Sayın Hüseyin ÖNAL Beyin adında rastlamaktayız.
1999 yılında Yozgat Valisi olarak atanan Hüseyin ÖNAL Yozgat tarım, orman ve sanayileşme konusunda il geneline yayınlan yeni bir ivme kazanmış, o yıllarda Yozgat-Alaca yolu üzerinde, Çalatlı köyü yakınlarında kurulması düşünülen Organize Sanayi Bölgesi’nin bugünkü Saray köyü civarına kurulması kesinleşince de bu bölgenin atıl kalmaması için ağaçlandırılarak ormana dönüşmesi için insanüstü gayret sergilediği açıkça görülmekte. Vali Hüseyin ÖNAL Beyefendi tarafından ot bitmez kıraç topraklardaki ormanlık alanı bizzat yerinde gördüm ve hayran kaldım. İstenildiğinde neler yapılabileceğini, hiçbir şeyin imkansız olmadığını fark ettim. Vali Hüseyin ÖNAL adı ile internet üzerinden yaptığım araştırmalarda rastladığım: https://valihuseyinonalhatiraormani.blogspot.com/ sitede yer alan paylaşımlara baktığımda okuduklarımın büyük bir şaşkınlık yaşadım. Vali Bey her fırsatta bu ormanlık alana yeni fidanlar getirerek kendi elleriyle diktiğini öğrendiğimde, Yozgatlı birey olarak hayıflandım. Kendisi Osmaniyeli olduğu halde Yozgat iline bugün dahi hizmet etmesi, Ankara’dan getirdiği fidanları yine kendi elleriyle toprakla buluşturması vatan aşkı değil de nedir?
Asıl üzücü olanı ise yirmi yıllık emek ürünü “Vali Hüseyin ÖNAL Hatıra Ormanı” alanını korumak yerine yetişmiş ağaçları katlederek içerisine tesisler kurup, daha da kötüsü çöplük alanlarına dönüştürülmüş. Yine bu alandaki tek içme suyu kaynağının bulunduğu yerin hemen üzerine yapılan fosseptik çukuru inşa edilerek, o tertemiz kaynak suyu içilemez hale getirilmesi sizce nasıl izah edilebilir? Maksatlı bir imha planının devreye sokulduğunu düşünmeden edemedim.
Vali Bey bu ormanı kimin için, hangi amaçla yapmıştır?
Bu ormanlık alana adının verilmesi; Kendi arzusu ve isteği dışında gerçekleşmiş, kendisinden sonra göreve gelen Yozgat Valisi ve İl Genel Meclisi kararıyla 2004 yılında, Yozgat’tan ayrılışından bir yıl sonra “VALİ HÜSEYİN ÖNAL HATIRA ORMANI”; adı verilerek tabela dikilmiştir. Yozgat’a ve Yozgatlıya yakışanda budur.
Yiğidi öldürmeden hakkını vermek biz Yozgatlıların şiarı olmalıdır.
Bir ağacı diken gölgesinde en az oturan kişidir; Vali Beyin diktiği meyvelerin çoğu bilerek ve isteyerek yok edilmiş, sözde yeni tesisler kurmak adına yetişmiş ağaçlar kesilmek suretiyle ortadan kaldırılmıştır. Belkide tek bir meyvesini dahi tatmadığı, gölgesinde keyifle oturamadığı dağ başındaki kuş uçmaz kervan geçmez topraklarımıza hizmet etmeye devam ediyor. Bizler ise onun bıraktığı emanete sahip çıkmak, daha fazla fidan dikmek, dikilen fidanlara su vermek yerine, belki bir gün tüm emekleri yok sayarak “Vali Hüseyin Önal Hatıra Ormanı” tabelasının sökülmesine de sessiz kalacağız…
Köylerimizde Vali Hüseyin ÖNAL adı; çiftçi dostu olarak anılmakta.!
Köylere kurdurduğu sera alanlarıyla Yozgat köylüsüne yeni kazanç kapıları açmayı hedeflemiş ise de, bizler devletimizin imkanlarıyla sunulan ve oldukça da pahalıya mal olan bu hizmetleri amacı dışında kullanarak, demirlerini söküp hurda fiyatına satmışız.
Devlet adamı olama vasfını fazlasıyla hak eden, ülkemize milletimize layıkıyla hizmetlerde bulunan Vali Hüseyin ÖNAL Bey gibi değerlerimize ve eserlerine sahip çıkarak yaşatmak zorundayız. İşte o zaman Türkiye Cumhuriyeti İlelebet Payidar Kalacaktır.