Son yıllarda yapay zekâ destekli görüntü üretim ve düzenleme araçlarının yaygınlaşmasıyla birlikte, fotoğrafçılık mesleğinin geleceğine ilişkin soru işaretleri arttı.

Özellikle yapay zekâ ile sıfırdan görsel üretilebilmesi; stok fotoğraf, reklam ve dijital içerik alanlarında belirgin değişimlere yol açtı.

Yozgatta Vazgeçilmez Meslek (2)

“Sanıldığı Kadar Etkilemedi”

Foto Yalçın iş yeri sahibi Yalçın Yılmaz yapay zekânın fotoğrafçılık sektörünü sanıldığı kadar etkilemediğini savundu.

Yılmaz, “Yapay zekâ bazı alanlarda görsel üretebilir ancak fotoğrafçılık sahada yapılan, emek, zaman ve insan ilişkisi gerektiren bir meslektir. Bu nedenle yapay zekânın fotoğrafçılık sektörünü doğrudan etkilediğini düşünmüyorum” dedi.

Özellikle düğün, nişan, vesikalık, portre ve özel gün çekimlerinde yapay zekânın yerinin olmadığını belirten Yılmaz, insanların en özel anlarını emanet edecekleri fotoğrafçıda güven ve samimiyet aradığını ifade etti.

Yılmaz, “Bir fotoğraf karesi bazen yıllar sonra bile aynı duyguyu yaşatır. Yapay zekâ bunu üretebilir ama yaşanmışlığı veremez” şeklinde konuştu.

Yozgatta Vazgeçilmez Meslek (8)

“İnsan Dokunuşu Vazgeçilmez”

Foto Alper çalışanı Berat Arslan ise yapay zekânın fotoğraf sektörünü tamamen ortadan kaldırmadığını ancak çalışma biçimlerini ciddi şekilde dönüştürdüğünü söyledi.

Arslan, “Yapay zekâ özellikle arka plan düzenleme, renk iyileştirme ve hızlı görsel üretim alanlarında süreci çok hızlandırdı. Stok fotoğraf ve basit tanıtım görsellerinde artık yapay zekâ daha fazla tercih ediliyor” dedi.

İnsan dokunuşunun hâlâ vazgeçilmez olduğuna dikkat çeken Arslan, düğün, nişan, portre ve özel an çekimlerinde yapay zekânın fotoğrafçının yerini alamayacağını vurguladı.

Arslan, “Bir düğünde duyguyu yakalamak, doğru anı hissetmek ve insanlarla birebir iletişim kurmak gerekiyor. Bunlar tamamen fotoğrafçının tecrübesi ve bakış açısıyla ilgilidir” diye konuştu.

Yapay zekânın doğru kullanıldığında fotoğrafçılar için güçlü bir yardımcıya dönüştüğünü belirten Arslan, “Eskiden saatler süren bazı düzenleme işlemleri artık çok kısa sürede tamamlanabiliyor. Bu da fotoğrafçının çekime ve hikâye anlatımına daha fazla odaklanmasını sağlıyor” ifadelerini kullandı. Arslan, sektörde ayakta kalmanın yolunun yeniliklere açık olmaktan geçtiğini sözlerine ekledi.

Yozgatta Vazgeçilmez Meslek (4)

“Gerçek Fotoğrafçılıkla Aynı Kefeye Konulamaz”

Foto Civelek sahibi Burak Civelek de yapay zekâ ile üretilen görsellerin gerçek fotoğrafçılıkla aynı kefeye konulamayacağını dile getirdi.

Çiftçilere kritik uyarı: Yozgat alevlere teslim olmasın!
Çiftçilere kritik uyarı: Yozgat alevlere teslim olmasın!
İçeriği Görüntüle

Civelek, “Yapay zekâ ile hazırlanan tasarımlar var ancak bunlar fotoğraf değil, dijital üretimler. Buna rağmen özellikle bu tasarımların çıktısının alınması konusunda bize yoğun talep geliyor” dedi.

Gerçek fotoğrafçılığın sahada, ışıkla, mekânla ve insanla birebir ilişki kurularak yapıldığını vurgulayan Civelek, yapay zekânın fotoğraf sektöründe tamamen dışlanamayacağını ancak daha çok tamamlayıcı bir unsur olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Civelek, baskı, albüm ve tasarım taleplerindeki artışın sektörde yeni bir yönelim oluşturduğunu sözlerine ekledi.

Muhabir: Alpaslan Demir