Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda söz alan Reşat Karagöz, Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında çalışan işçilerin istihdam sürelerinin uzatılması ve devamlılığın sağlanması için çağrıda bulundu. Karagöz ayrıca, cezaevinden tahliye edilen vatandaşların iş bulma sürecinde yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, hükümlü çalıştırma kotasının artırılması gerektiğini ifade etti.
“Tahliye Sonrası En Büyük Sorun İşsizlik”
Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, ceza infaz sürecini tamamlayan bireylerin topluma yeniden kazandırılmasının önemine vurgu yapan Karagöz, tahliye sonrası karşılaşılan en büyük sorunun işsizlik olduğunu belirtti. Sabıka kaydının, birçok başvuruda aşılması güç bir engel haline geldiğini dile getiren Karagöz, güvenlik soruşturmaları gerekçe gösterilerek başvuruların ilk aşamada elenmesinin, bireylerin fiilen ikinci kez cezalandırılması anlamına geldiğini söyledi.

Adalet sisteminin yalnızca cezalandırma değil, ıslah ve topluma kazandırma amacını da taşıdığını belirten Karagöz, şu ifadeleri kullandı:
“Hükümlü ve cezaevi geçmişi olan yurttaşlarımızın en büyük sorunlarından biri tahliye sonrası iş bulamamaktır. Cezasını tamamlamış bir insanın yeniden hayata tutunması gerekirken sabıka kaydı çoğu zaman aşılması güç bir engele dönüşmektedir. Güvenlik soruşturmaları gerekçe gösterilerek başvurular daha ilk aşamada elenmekte, insanlar fiilen ikinci kez cezalandırılmaktadır.”
Karagöz, bu mağduriyetin giderilmesi için hükümlü çalıştırma kotasının artırılması ve yükümlülüklere uymayan işletmelerin etkin şekilde denetlenmesi gerektiğini kaydetti.

TYP Çalışanlarına Süre Uzatımı Talebi
Konuşmasında Toplum Yararına Program kapsamında istihdam edilen işçilerin durumuna da değinen Karagöz, mevcut uygulamada süreli olan çalışma modelinin kalıcı istihdama dönüştürülmesi gerektiğini ifade etti.
TYP kapsamındaki alımlarda çalışma sürelerinin uzatılmasını ve istihdamda devamlılığın sağlanmasını öneren Karagöz, “Çalışmak isteyen insanlara gerçek bir ikinci şans tanımak hem sosyal barışın hem de hukuk devletinin gereğidir. Topluma kazandırmayı başaramadığımız her birey kaybedilmiş bir gelecektir.” dedi.
Karagöz’ün, TYP çalışanlarının çalışma sürelerinin artırılmasına yönelik teklifinin Meclis gündemindeki süreci önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.




