Çalışmalarına Yozgat’ta devam eden İbiş, cenazelerin yıkama, kefenleme ve defin işlemlerinde ailelerin duygusal yükünü hafifletmeye özen gösterdiklerini belirtti.
“HER CENAZE FARKLI BİR HİKAYE”
İbiş, cenaze işlemlerinin her zaman bir hikaye barındırdığını dile getirerek, "Her yaştan, her mevkiden insanın cenazesini yıkadım. 'Nasıl yaşarsan, öyle ölürsün' sözü gerçekten doğru. Beni en çok etkileyen olaylardan biri, bir cenaze yıkarken yüzünde bir gülümseme görmem oldu. Bu işin duygusal boyutu çok önemli. Cenazeyi teslim aldığımız andan itibaren ailelerin acısını hafifletmek için elimizden geleni yapıyoruz” şeklinde konuştu.
GASSALLIK İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?
Abuzer İbiş, gassallık sürecinin adım adım nasıl işlediğini şu şekilde anlattı: "Cenazeyi teslim aldığımızda ilk olarak erkek yakınlarını içeri alır, hijyen kurallarına dikkat ederiz. Eldiven ve maske gibi önlemler alarak enfeksiyon riski oluşturabilecek faktörleri ortadan kaldırırız. Yıkama işlemine sabunla taharet yaparak başlarız ve ardından abdest alırız. Yıkama, üç defa tekrarlanır. Sonrasında cenazeyi kurulayarak temiz bir şekilde kefenleriz."
İbiş, erkek cenazelerinin kefenleme işleminin üç kısımdan oluştuğunu, kadın cenazelerinde ise beş parçadan oluştuğunu belirtti.
İbiş, kefenleme işlemi titizlikle yapıldıktan sonra cenazeye güzel kokular serpilir. "Çörek otu, misk, amber gibi kokular, sadece bir gelenek değil, aynı zamanda dini inançla bağlantılıdır. Peygamber Efendimiz, çörek otunun ölüm dışında her derde deva olduğunu söylemiştir. Ayrıca, sorgu melekleri geldiğinde bu kokuların, cenazeye zarar verebilecek zararlı varlıklardan korunmasına yardımcı olduğuna inanılır” dedi.
“GASSALLIK ÇOK ÖNEMLİ BİR MESLEKTİR”
İbiş, mesleğinin sadece fiziksel bir iş değil, duygusal ve manevi bir sorumluluk taşıdığını ifade etti. İbiş, “Gassallık çok önemli bir meslektir, çünkü ölüm her zaman yakın. Bizim işimiz sadece cenazeyi yıkamak değil, aynı zamanda aileye manevi destek sunmak, onları teselli etmek. Her cenazeyi teslim alırken, sadece bir cenaze değil, bir hayatı, bir hikayeyi teslim almış oluyorsunuz" dedi.
KADIN CENAZELER İÇİN EŞİ DE YARDIMCI OLUYOR
Kadın cenazelerinin yıkama işlemi için eşiyle birlikte çalıştığını belirten İbiş, "Eşim de 12 yıldır bu işi yapıyor. Cenaze yıkama ve kefenleme işlemleri sırasında kadınların mahremiyeti her zaman ön planda tutulur. İşi en ince detayına kadar yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
“TOPLUMSAL BİR GÖREV CENAZEYE SAYGI”
Abuzer İbiş, mesleğini bir görev olarak tanımlayarak, “Cenazeye saygı göstermek, hem ölenin hem de geride kalanların haklarına riayet etmek en önemli sorumluluğumuzdur. Bu, toplumsal bir görevdir ve her adımda buna dikkat ederiz" dedi.
Gassallık mesleğinin sadece bir iş değil, bir yaşam biçimi olduğunu belirten İbiş, yıllar içinde edindiği deneyimle, cenaze sahiplerine moral ve destek sağlamanın, zor bir süreçte yardımcı olmanın kendisini manevi olarak tatmin ettiğini ifade etti.