Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversite öğrencilerinin uzun süredir beklediği öğrenci affına ilişkin kapsamlı değerlendirmelerde bulundu. 9 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemenin kapsamına ilişkin bilgi veren Özvar, özellikle daha önceki aflardan yararlanan öğrencilerin durumuna açıklık getirdi.
Yeni düzenlemenin önceki yıllarda çıkarılan öğrenci aflarından yararlanmış veya yararlanmamış öğrencileri de kapsadığını belirten Özvar, geçmişte af hakkını kullanmış olmanın yeni aftan yararlanmanın önünde engel oluşturmadığını ifade etti.
Önceki Aflardan Yararlananlar da Başvurabilecek
YÖK Başkanı Özvar'ın açıklamasına göre daha önce öğrenci affından yararlanmış olan kişiler de yeni düzenleme kapsamında yeniden başvuru yapabilecek.
Daha önceki aflarda başvuru yapıp yapmamanın da yeni düzenlemeden yararlanma açısından herhangi bir engel oluşturmadığını belirten Özvar, böylece geçmişte af hakkını kullanmış öğrencilerin de yeniden eğitim hayatına dönmesinin önünün açıldığını söyledi.
Yeni aftan yararlanabilecek toplam kişi sayısına ilişkin şu aşamada kesin bir rakam vermenin mümkün olmadığını ifade eden Özvar, halen üniversitelerde öğrenci olanlar arasında da belirlenen süre içerisinde kaydını sildirerek düzenlemeden yararlanabilecek kişilerin bulunabileceğine dikkat çekti.
Yalnızca üniversiteyle ilişiği kesilmiş öğrenciler açısından bakıldığında ise yaklaşık 500 bin kişinin başvuru yapabileceği tahmin ediliyor.

Başvurular 9 Aralık'ta Sona Erecek
Öğrenci affından yararlanmak isteyenler için başvuru süresi de belli oldu.
Buna göre öğrencilerin aftan yararlanabilmek için başvurularını 9 Aralık 2026 tarihine kadar tamamlamaları gerekiyor.
Üniversitelerin de öğrenci affı kapsamında gerekli çalışmalara başladığını belirten Özvar, öğrencilerin başvuru ve kayıt süreçlerini yakından takip etmeleri gerektiğini ifade etti.
Kimler Öğrenci Affından Yararlanamayacak?
Düzenlemenin kapsamı geniş tutulurken bazı suçlardan hüküm giyen kişiler öğrenci affının dışında bırakıldı.
Buna göre şu suçlardan mahkum olanlar düzenlemeden yararlanamayacak:
Terör suçu
Kasten öldürme
İşkence
Eziyet
Cinsel saldırı
Çocukların cinsel istismarı
Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti
Bunun yanı sıra hukuki olmayan yollarla veya sahte evrak kullanılması nedeniyle üniversiteyle ilişiği kesilen kişiler de öğrenci affı kapsamında yeniden eğitim hayatına dönemeyecek.
Yaklaşık 500 Bin Öğrenci İçin Yeni Fırsat
YÖK Başkanı Özvar, düzenlemenin bugüne kadar çıkarılan en kapsamlı öğrenci aflarından biri olduğunu belirtti.
Yeni düzenleme yalnızca üniversiteyle ilişiği kesilen öğrencileri kapsamıyor. Bir yükseköğretim programına yerleştirildiği halde kayıt yaptıramayan kişiler de belirlenen şartları taşımaları halinde aftan yararlanabilecek.
Ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim programlarında öğrenim görürken üniversiteyle ilişiği kesilen öğrencilerin yanı sıra hazırlık sınıfında bulunan öğrenciler de gerekli şartları taşımaları halinde düzenleme kapsamında değerlendirilebilecek.
Öğrenci affından yararlanarak üniversiteye geri dönecek öğrencilerin en çok merak ettiği konulardan biri de azami öğrenim süresinin nasıl hesaplanacağı.
Özvar'ın verdiği bilgilere göre öğrencinin kalan azami öğrenim süresi, yeniden kayıt yaptırdığı sınıf ve programdaki durumu dikkate alınarak hesaplanacak.
Örneğin 4 yıllık bir lisans programında normal şartlarda azami öğrenim süresi 7 yıl olarak uygulanıyor. İlişiği kesilen bir öğrencinin üçüncü sınıfa intibak ettirilmesi halinde, daha önce geçirdiği öğrenim süresi de hesaba katılarak kalan azami öğrenim süresi belirlenecek.
Dolayısıyla öğrencinin intibak edildiği sınıf veya yarıyıl, kalan eğitim süresinin hesaplanmasında doğrudan etkili olacak.
Tıp ve diş hekimliği gibi uygulamalı ve mesleki eğitim ağırlıklı programlarda ise özel bir uygulama yapılacak.
Teorik derslerini tamamlayan ve intörnlük aşamasına gelen ancak azami öğrenim süresinin dolması nedeniyle üniversiteyle ilişiği kesilen öğrenciler için azami süre uygulanmayacak.
Bu öğrencilerin intörnlük eğitimlerini tamamlamaları ve ardından mezun olmaları beklenecek.
Aynı uygulamanın diğer mesleki ve uygulamalı eğitim içeren programlar bakımından da geçerli olacağı belirtildi.

Kapatılan Bölümlere Eşdeğer Program Açılabilecek
Öğrencinin daha önce kayıtlı olduğu bölümün kapatılmış olması veya artık öğrenci almaması durumunda da düzenleme kapsamında çözüm üretilecek.
Bu durumda üniversiteler öğrencinin eğitimine devam edebilmesi için eşdeğer bir program belirleyebilecek.
Eşdeğer program belirlenirken ilgili bölümün başarı sıralaması ve taban puanı gibi kriterleri dikkate alınacak.
Üniversitede uygun bir eşdeğer program bulunmaması halinde ise YÖK ile görüşülerek öğrencinin mağduriyet yaşamadan eğitimine devam edebilmesi için çözüm oluşturulacak.
Öğrenci affından yararlananlara yatay geçiş imkanı da sağlanacak.
Ancak öğrencinin öncelikle daha önce ilişiğinin kesildiği programa yeniden kayıt yaptırması gerekiyor. Öğrencinin kayıtlı olduğu programın kapatılmış olması halinde ise belirlenen eşdeğer programa kayıt işlemi yapılacak.
Bu işlemin ardından gerekli şartları sağlayan öğrenciler, kendi üniversiteleri dışında başka bir üniversitedeki eşdeğer programa yatay geçiş için başvurabilecek.
İntibak işlemleri ise öğrencinin kayıt olduğu sınıf ve program dikkate alınarak gerçekleştirilecek.
YÖK Başkanı Özvar, öğrenci affının yalnızca eğitim hayatına geri dönüş imkanı sağlamadığını, aynı zamanda gençler açısından yeni kariyer fırsatları oluşturabileceğini de ifade etti.
Öğrencilerin daha önce sahip oldukları mesleğin yanında yeni bir bölüm okuyarak farklı bir kariyer alanına yönelebileceğini belirten Özvar, üniversitelerin de öğrencilerin yeniden eğitim hayatına kazandırılması için gerekli desteği sağlayacağını söyledi.
Özvar ayrıca halen üniversitede öğrenci olan ancak azami öğrenim süresinden yararlanmak amacıyla kaydını sildirerek öğrenci affından faydalanmayı düşünenlerin karar vermeden önce kendi durumlarını ve kayıtlı oldukları programın şartlarını dikkatli şekilde değerlendirmeleri gerektiği uyarısında bulundu.
Öğrenci Affında Öne Çıkan Tarihler
9 Ağustos 2026: Öğrenci affı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
9 Aralık 2026: Öğrenci affı başvuruları için son tarih.
Yaklaşık 500 bin kişi: Yalnızca ilişiği kesilen öğrenciler açısından öngörülen potansiyel başvuru sayısı.





