Türk edebiyatının önemli isimlerinden Aziz Nesin’in eşi ve Nesin Vakfı'nın "kurucu annesi" Meral Çelen, bu sabah hayatını kaybetti. Çelen’in vefatını, gazeteci oğlu Ahmet Nesin, sosyal medya üzerinden duyurarak, “Annem Meral Çelen'i bu sabah 09.35'de kaybettik” ifadelerini kullandı. Nesin, annesinin vefatını duyururken, “Ali Nesin bana haber verdiğinde ve ben bunu şimdi yazarken bile Fransa'da hâlâ 09.35 olmadı, yani annemin ölmesine daha var. Bugünde bile yaşam mizahını yaptı bana” dedi.
MERAL ÇELEN KİMDİR?
Diyarbakır’da doğan Meral Çelen, eğitim hayatına Adana’da başladı. İlkokulu Adana İsmet Paşa İlkokulu’nda tamamladıktan sonra Kastamonu Kız Ortaokulu'nu bitirdi. Çalışmak zorunda kalması nedeniyle eğitimine bir süre ara verdi. Çorum Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü kazandı. Üniversite yıllarının ardından Varlık, Karikatür gibi dergilerde ve Düşün Yayınevi’nde görev aldı.
1955 yılında usta yazar Aziz Nesin ile evlenen Meral Çelen, 1968 yılında boşandı. 1973 yılında, ihtiyaç sahibi çocuklara eğitim ve yaşam olanağı sağlamak amacıyla Nesin Vakfı'nın kurulmasına öncülük etti.
Edebiyat kariyerine 16 yaşında şiirle başlayan Çelen, 1959 yılından itibaren Varlık ve Türk Dili dergilerinde öyküleriyle tanınmaya başladı. İlk öyküsü “Tek veya Çift”, Varlık dergisinde 15 Şubat 1959’da yayımlandı. 1961 yılında yayımlanan ilk ve tek öykü kitabı "Güllü Güzel" ise, kadın sorunlarına dikkat çeken bir çalışma olarak dikkat çekti. Kitapta, Eminönü Meydanı'nda kocasını öldürdüğü gerekçesiyle asılan Sivaslı Durdu Sarıkaya’nın hikâyesi yer alıyor. Çelen, bu eseri yazarken, yaşadığı derin bir rüyadan etkilendiğini belirtmiştir.