Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı ve JASAT’ın başvurusu üzerine “Şeytantepe” belgeseli hakkında adli soruşturma başlatıldı.

Soruşturma kapsamında belgeselin çekim, yapım ve finansman sürecinde rol alan kişiler ile bu kişiler arasındaki para hareketlerinin incelendiği belirtildi. Kesinleşmiş yargı kararını, soruşturmada görev yapan jandarma personelini ve adli makamları hedef alan faaliyetlerin bağlantılarının da araştırıldığı kaydedildi.

Belgeselde, bilimsel deliller yerine üretilmiş senaryolara dayanan, Nevzat Bahtiyar’ı koruyan ve kamuoyu baskısıyla hızla sonuçlandırılan bir süreç olduğu iddia edildi.

Ayrıca soruşturmanın ilk andan itibaren “Narin’i ailesi öldürdü” ön kabulüyle yürütüldüğü öne sürüldü.

İddianamede ise soruşturmanın 21 Ağustos 2024 saat 20.43’te yapılan ihbar üzerine kayıp çocuk vakası olarak başladığı, aile bireylerinin Narin’in son görülme saatine ilişkin çelişkili beyanları ve sahadaki başka tespitler nedeniyle 24 Ağustos 2024’ten itibaren cinayet ihtimalinin ağırlık kazandığı aktarıldı.

Mahkeme de soruşturmanın “kayıp çocuk konusu olarak” başladığını kayda geçirirken, soruşturma derinleştikçe kolluğun yanlış yönlendirildiği ve çelişkili beyanlarla karşılaştığı değerlendirmesinde bulundu.

Mahkemenin gerekçesinde, Narin’in son görüntüsünün saat 15.11’de olmasına rağmen ilk resmi ihbarın 20.43’te yapılması da değerlendirildi.

Bazı aile bireylerinin Narin’i 17.40 ve 18.47’de gördüklerini söylemesi, soruşturmanın terlik üzerinden başka gruplara yönlendirilmeye çalışılması, olay gününe ait telefon mesaj ve görüşme kayıtlarının silinmesi ve kolluk personelinin konuşmalarının dinlenmeye çalışılması bir bütün halinde ele alındı.

Cezaevinden izinli çıkan kişinin cesedi otluk alanda bulundu
Cezaevinden izinli çıkan kişinin cesedi otluk alanda bulundu
İçeriği Görüntüle

Belgeselde yer alan “Önce aile suçlu ilan edildi, sonra buna uygun delil arandı” ifadelerinin ise soruşturma kronolojisi ve mahkemenin ulaştığı değerlendirmeyle uyuşmadığı belirtildi.

Belgeselde Mehmet Arslan tarafından, kolluğun Nevzat Bahtiyar’a “Sen yapmadın, sen sadece attın, bunu anlat bizi kurtar” dediği iddia edildi.

Mahkeme kayıtlarında ise Nevzat Bahtiyar’ın 4 Eylül 2024’te bilgi sahibi sıfatıyla verdiği ifadede gün boyunca inşaatta olduğunu ve kimseyle görüşmediğini söylediği aktarıldı.

HTS kayıtları hatırlatılınca Salim Güran’la saat 15.08’de yaptığı telefon görüşmesini kabul eden Bahtiyar’ın, 9 ve 10 Eylül tarihli beyanlarında Arif Güran’ın evine hiç girmediğini söylediği belirtildi.

Bahtiyar’ın 21 Eylül’deki savcılık sorgusunda ise Salim Güran’la birlikte eve girdiğini ve Narin’in cansız bedenini içeride gördüğünü anlattığı, sonraki mahkeme sorgusunda da Yüksel Güran’ı gördüğüne ilişkin yeni ayrıntılar verdiği kaydedildi.

Bu beyanların, Nevzat Bahtiyar’a ifadesi sırasında yönlendirme yapılmadığını ortaya koyduğu belirtildi.

Kaynak: İHA