1903 yılında Azerbaycan'ın Şuşa kentinde doğan Süreyya Ağaoğlu, Türk hukuk tarihinde bir dönüm noktası olarak kabul edilen bir yolculuğa imza attı. Babası, dönemin tanınmış aydınlarından Ahmet Ağaoğlu, annesi ise Sitare Hanım’dı. Beş kardeşin en büyüğü olan Süreyya, kendisi gibi toplumda önemli roller üstlenen kardeşleriyle birlikte toplumsal ve siyasal bir çevrede büyüdü. Ailesi, 1910 yılında Türkiye'ye göç etti ve genç Süreyya, çocukluk ve gençlik yıllarını Türk Ocağı aydınlarıyla birlikte geçirdi.

10 Kasım 2024 Yozgat ve ilçelerinde nöbetçi eczaneler 10 Kasım 2024 Yozgat ve ilçelerinde nöbetçi eczaneler

Süreyya Ağaoğlu Kimdir1

Eğitim hayatında da öncü olan Süreyya Ağaoğlu, 1920 yılında İstanbul Kız Lisesi'nden mezun oldu. Bir yıl sonra, kadın öğrencilere açık olmayan Darülfünun Hukuk Fakültesi'ne başvurarak bu fakülteye başvuran ilk kadın öğrenci oldu ve kız öğrencilere kapıların açılmasına vesile oldu. 1925 yılında mezuniyetinin ardından Ankara’da Şurayı Devlet Tanzimat Dairesi’nde çalışmaya başladı ve 1928 yılında Türkiye’nin ilk kadın avukatı olarak tarihe geçti.

Süreyya Ağaoğlu Kimdir2

Ağaoğlu, İngilizce ve Fransızca dillerine hakimiyeti sayesinde Türkiye’yi uluslararası platformlarda temsil etti. 1946 yılında İstanbul Barosu'nun Beynelmilel Barolar Birliği’ne katılmasını sağladı ve 1960 yılına dek bu birliğin tek kadın yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Uluslararası alanda Kadın Hukukçular Birliği’ne 1952’de katılarak Türkiye’de hukuk dünyasında kadınların görünürlüğünü artırdı; 1960 yılında ise Birleşmiş Milletler Cenevre Teşkilatı’nda temsilcilik görevine getirildi.

Aktif bir hukuk kariyerinin yanı sıra, 1960 yılında kardeşi Samet Ağaoğlu'nun avukatlığını üstlenerek Yassıada Mahkemeleri'nde yer aldı. Aynı dönemde, Yeni Türkiye Partisi'nin İstanbul İl Başkanı olarak siyasi alanda da etkin bir rol üstlendi.

Süreyya Ağaoğlu Kimdir3

Hayatını hukuk ve kadın hakları alanlarına adayan Süreyya Ağaoğlu, 1989 yılında İstanbul’da katıldığı bir panelin ardından geçirdiği beyin kanaması sonucu hayata veda etti. Aile mezarlığında toprağa verilen Ağaoğlu'nun arşiv niteliğindeki belgeleri Kadın Eserleri Kütüphanesi'nde korunmaktadır.

Süreyya Ağaoğlu, meslek yaşamında ve toplumsal alanda birçok ilke imza atarak, Türkiye’de kadın hukukçuların yolunu aydınlatan bir sembol olarak anılmaya devam ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi