Eşini veya babasını kaybeden kadınlar, sosyal güvenlik sistemi sayesinde emekli olmasalar bile çift maaş alma hakkına sahip olabiliyorlar. Bu düzenleme, vefat eden kişinin geride kalan eşine ve çocuklarına maddi olarak destek sağlarken, onların ekonomik güvenliklerini sürdürmelerine yardımcı oluyor. Ancak, bu avantajdan yararlanmak için belirli şartların karşılanması gerekiyor.

Çifte Maaş Müjdesi1

Vefat eden sigortalı bireylerin geride bıraktığı eş ve çocuklar, gerekli koşulları sağladıkları takdirde ölüm aylığı alabiliyorlar. Bu maaş, cinsiyet fark etmeksizin geride kalan eşe bağlanabiliyor. Ancak önemli bir şart, maaş talep eden eşin medeni durumunun değişmemiş olması. Başka bir deyişle, eşinin vefatının ardından yeniden evlenmemiş olmak, ölüm aylığının bağlanmasında kritik bir rol oynuyor. Ayrıca, maaş bağlanması sürecinde, eşin çalışıyor ya da emekli olması bir engel oluşturmuyor.

Esnaflar dikkat! yeni dönem başlıyor Esnaflar dikkat! yeni dönem başlıyor

Çifte Maaş Müjdesi2

Ölüm aylığına hak kazanan ve çalışmayan eş, maaşın %75’ini alabiliyor. Çalışan veya gelir sahibi olan eşlerde ise bu oran %50’ye kadar düşebiliyor. Sigortalı kocasını kaybeden kadınlar, eşlerinin sigorta primleri gerekli süreyi doldurmuşsa, kendi gelir durumlarına bakılmaksızın ölüm aylığına hak kazanabiliyorlar. Ayrıca, bu maaştan, kız çocukları evlenmedikleri ve çalışmadıkları sürece, erkek çocukları ise öğrenci oldukları müddetçe 25 yaşına kadar faydalanabiliyor.

Eğer kadınlar hem eşlerinden hem de babalarından maaş almak isterlerse, ölüm tarihine bağlı olarak bazı ek şartları karşılamaları gerekiyor. 1 Ekim 2008 tarihinden sonra vefat edenler için Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na bağlı olanlar en az 1800 gün, SSK'ya tabi olanlar ise en az 900 gün prim ödemiş olmalı. 

Kaynak: Haber Merkezi