Vali Özkan, anız yakmanın hem toprağa hem çevreye hem de insan hayatına büyük zarar verdiğini vurguladı.
Vali Özkan yaptığı açıklamada, bazı çiftçilerin hasat sonrası toprağı daha kolay işleyebilmek amacıyla arazilerde kalan anızları ateşe verdiğini belirterek, “Anız yakmak, sadece toprağın değil, geleceğimizin de yanmasına neden olmaktadır” dedi.
“CİDDİ RİSKLERE YOL AÇIYOR”
Anız yangınlarının; ormanlık alanlara, enerji ve iletişim hatlarına, yerleşim yerlerine ve hayvan barınaklarına sıçrama riski taşıdığını ifade eden Özkan, “Yoğun duman nedeniyle trafik kazaları meydana gelebilmekte, hasat edilmemiş tarlalar yanmakta, köylerde ciddi maddi kayıplar yaşanmaktadır. Bölgemizde bu yangınlar her yıl milyarlarca liralık zarara yol açmaktadır” ifadelerini kullandı.
“TOPRAĞIN VERİMİ YOK OLUYOR”
Özkan, anız yakmanın aynı zamanda toprağın içindeki faydalı mikroorganizmaların yok olmasına neden olarak verimliliği düşürdüğünü belirtti.
Özkan, toprağın çölleştiğini, erozyonun arttığını ve en değerli üst katmanların suyla birlikte kaybolduğunu söyledi.
ALTERNATİF YÖNTEMLER ÖNERİLDİ
Açıklamada, anızların toprakla karıştırılması ya da tarım dışı alanlarda uygun yöntemlerle toplanarak geri dönüşümünün sağlanması gerektiği vurgulandı.
“CEZAİ İŞLEM UYGULANACAKTIR”
Vali Özkan, anız yakmanın cezai yaptırımları bulunduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti: “2872 sayılı Çevre Kanunu başta olmak üzere, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesi kapsamında, anız yakanlara uyarıya gerek kalmaksızın cezai işlem uygulanacaktır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile Orman İşletme Müdürlüğü bu konuda denetimlerini aralıksız sürdürecektir.”