Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, BloombergHT yayınında ekonomiye ilişkin değerlendirmeler yaptı. Dezenflasyon sürecinden enerji fiyatlarına, cari açıktan kamu çalışanları ve emekli maaşlarına kadar çeşitli başlıklarda açıklamalarda bulunan Şimşek, maaş artışlarına ilişkin dikkat çeken bir mesaj verdi.

Maaş Artışlarına İlişkin Mesaj Verdi
Mehmet Şimşek, kamu çalışanları ve emeklilerin maaşlarına ilişkin açıklamasında, artışların enflasyon oranının altında olmayacağını belirtti.
Şimşek, “Kamu çalışanlarının ve emeklilerin maaşları en az enflasyon kadar artacak.” ifadelerini kullandı.
Şimşek, dezenflasyon sürecinin arzu edilen hızda ilerlemediğini söyledi. Dış faktörlerin süreci etkilediğini belirten Şimşek, savaşın enflasyon üzerindeki etkisine dikkat çekti.
Şimşek, “Savaş olmasaydı enflasyon bugün itibarıyla 7 puan daha aşağıda olacaktı.” dedi.
Savaş nedeniyle dünya genelinde emtia fiyatlarında artış yaşandığını ifade eden Şimşek, bu durumun Türkiye'de ve küresel ölçekte enflasyonu olumsuz etkilediğini aktardı.
Enerji Fiyatlarındaki Artışa Dikkat Çekti
Enerji fiyatlarındaki yükselişin enflasyon üzerindeki etkisine değinen Şimşek, savaş nedeniyle emtia fiyatlarında artış yaşandığını belirtti.
Şimşek, “Savaş nedeniyle neredeyse bütün emtia fiyatlarında artış var, bu artış Türkiye'de de dünyada da enflasyonu olumsuz etkiliyor. Bir enerji şoku var, dünyada dolar bazında mazot fiyatları yüzde 97 yukarıda, doğalgaz fiyatları yüzde 160 daha yüksek. Enflasyon Türkiye'de görece daha yüksek olduğu için enerji şoku daha fazla etkiliyor. 2026'da eşel mobil sistemi ile ciddi bir gelirden feragat ettik.” açıklamasında bulundu.
Bakan Şimşek ayrıca OECD, Avrupa Birliği ve Dünya Bankası gibi kuruluşların tahminlerini yılda en az iki kez gözden geçirdiğini ifade etti.
Türkiye'nin cari açığına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Şimşek, cari dengede iyileşme yaşandığını belirtti.
2024 ve 2025 yılı cari açık hedeflerinin büyük ölçüde tutturulduğunu söyleyen Şimşek, kur tarafında ise yüzde 30-40 oranında geçişkenlik bulunduğunu ifade etti.

Enerji Arzında Sorun Olmadığını Belirtti
Türkiye'nin enerji arz güvenliğine ilişkin konuşan Şimşek, mevcut durumda enerji arz güvenliği konusunda sorun yaşanmadığını söyledi.
Enerji fiyatlarının daha makul seviyelerde olduğunu belirten Şimşek, enerji maliyetlerine karşı hassas olduklarını dile getirdi. Türkiye'nin enerji alanındaki en büyük darboğazının doğalgaz, petrol ve petrol türevleri olduğunu kaydetti.
Sanayiye yönelik doğalgaz fiyatlarına da değinen Şimşek, “Türkiye, Orta Doğu dışında, rakiplerine oranla sanayiye en ucuz doğalgazı veren ülke konumunda.” değerlendirmesinde bulundu.
Şimşek, seçim döneminde de dezenflasyon programından vazgeçilmeyeceğini ifade etti.
Türk Lirası'na yönelik talebin yüksek olduğunu belirten Bakan Şimşek, ekonomi programının temel hedefleri doğrultusunda çalışmaların sürdürüleceğini söyledi.






