Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni torba yasa kapsamında, Bağ-Kur sigortalılarına erken emeklilik imkânı sağlayacak düzenleme Meclis gündemine geliyor. Yasa yürürlüğe girdiğinde, küçük esnaf ve çiftçilerin emekli olabilmek için gerekli prim günü 9.000’den 7.200’e indirilecek.
Torba yasa kapsamında sunulacak düzenleme ile 5 yıl daha erken emeklilik mümkün hale gelecek. Düzenlemeden 10 ve altında çalışanı bulunan küçük esnaflar, tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçiler, prim borcu nedeniyle sigortalılığı dondurulanlar ve aktif Bağ-Kur sigortalıları yararlanabilecek. Bu kişiler, 7.200 prim gününü tamamlamaları halinde yaş şartı aranmaksızın emeklilik başvurusu yapabilecek.
Düzenleme, SSK ve Bağ-Kur sigortalıları arasındaki prim günü farkını ortadan kaldırmayı hedefliyor. Özellikle 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olan Bağ-Kur’lular için Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamındaki yaş şartı da kaldırılacak.
Öte yandan, hangi sigorta kolundan emekli olunacağı “son 7 yıl kuralı”na göre belirlenecek. Son 7 yıl içinde en çok prim hangi sigorta koluna ödenmişse, emeklilik işlemi o kapsamda gerçekleştirilecek.
Yasa yürürlüğe girdiğinde başvurular e-Devlet üzerinden ya da SGK müdürlüklerine yapılabilecek. Eksik primi bulunan sigortalılar, ihya başvurusuyla primlerini tamamlayabilecek. Resmî Gazete’de yayımlanmasının ardından uygulamanın yürürlüğe girmesi bekleniyor.