MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Bağ-Kur'luların prim gün sayısının 9000'den 7200'e düşürülmesi, ev hanımlarına prim desteğiyle emeklilik hakkı tanınması ve birinci dereceye yükselen memurlara 3600 ek gösterge verilmesi için çağrıda bulundu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2027 yılı bütçe görüşmeleri sırasında gündeme gelen talepler, milyonlarca vatandaşın beklediği düzenlemelere ilişkin beklentileri yeniden artırdı.
Bağ-Kur'lular İçin 7200 Prim Günü Beklentisi
Bağ-Kur kapsamında sigortalı olan esnaf ve diğer vatandaşların emeklilik şartlarına ilişkin 7200 prim günü düzenlemesi yeniden gündeme taşındı. Mevcut sistemde emeklilik için aranan 9000 prim gününün 7200'e düşürülmesi, uzun süredir beklenen sosyal güvenlik düzenlemeleri arasında bulunuyor.
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, yaptığı açıklamada Bağ-Kur'luların prim gün sayısını 7200'e indirecek düzenlemenin artık hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Düzenlemenin yürürlüğe girmesi halinde kapsam dahilindeki Bağ-Kur sigortalılarının emeklilik için tamamlaması gereken prim gün sayısının azaltılması bekleniyor. Ancak düzenlemeden hangi sigortalıların yararlanacağı, kapsamın nasıl belirleneceği ve uygulamanın ne zaman başlayacağı konusunda henüz kesinleşmiş bir karar bulunmuyor.

Ev Hanımlarına Devlet Destekli Emeklilik Gündemde
Milyonlarca ev hanımının yakından takip ettiği emeklilik düzenlemesi de Kalaycı'nın gündeme getirdiği başlıklar arasında yer aldı.
Ev hanımlarının sosyal güvenlik sistemine dahil edilmesi ve emeklilik hakkı kazanabilmeleri için devlet tarafından prim desteği sağlanması önerisi yeniden gündeme geldi.
Kalaycı, ev kadınlarına prim desteğiyle birlikte emeklilik hakkı tanıyacak düzenlemenin yapılacağına inandıklarını ifade etti.
Söz konusu düzenlemenin hayata geçirilmesi halinde belirlenen şartları yerine getiren ev hanımlarının sosyal güvence kapsamına alınması ve emeklilik hakkı elde edebilmesi hedefleniyor. Bununla birlikte devletin sağlayacağı prim desteğinin oranı, başvuru koşulları, sigortalılık süresi ve emeklilik için gerekli prim gün sayısı henüz netleşmiş değil.
Birinci Derece Memurlara 3600 Ek Gösterge Talebi
Kamu çalışanlarını ilgilendiren bir diğer önemli başlık ise 3600 ek gösterge düzenlemesi oldu.
MHP'li Mustafa Kalaycı, birinci dereceye yükselen memurlara 3600 ek gösterge verilmesi gerektiğini belirterek bu konuda beklenen düzenlemenin hayata geçirilmesi yönünde çağrıda bulundu.
3600 ek gösterge düzenlemesi, kapsam dahilindeki kamu çalışanlarının emeklilik hakları açısından önem taşıyor. Ek göstergenin yükseltilmesi, ilgili memurların emekli aylıkları ve emekli ikramiyelerinde artış sağlayabilecek düzenlemeler arasında değerlendiriliyor.
Birinci dereceye yükselen memurlara yönelik düzenlemenin kapsamı ve uygulama takvimi ise merakla bekleniyor.

Üç Düzenleme İçin Ocak 2027 Beklentisi
Mustafa Kalaycı, Bağ-Kur'lulara 7200 prim günü, ev hanımlarına devlet destekli emeklilik ve birinci derece memurlara 3600 ek gösterge verilmesine ilişkin düzenlemelerin Ocak ayında gündeme alınarak hayata geçirilmesini beklediklerini dile getirdi.
Kalaycı, konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"BAĞ-KUR prim gün sayısını 7200'e düşürecek, birinci dereceye gelen memurlara 3600 ek gösterge verecek, ev kadınlarına prim desteğiyle birlikte emeklilik hakkı tanıyacak düzenlemelerin de yapılacağına inanıyoruz."
Milyonlarca Kişi Düzenlemelerin Takvimini Bekliyor
Bağ-Kur prim eşitlemesi, ev hanımlarına emeklilik ve 3600 ek gösterge düzenlemesi, sosyal güvenlik alanında uzun süredir gündemde bulunan konular arasında yer alıyor.
Öte yandan söz konusu açıklamalar, düzenlemelerin kesin olarak yürürlüğe girdiği anlamına gelmiyor. Üç başlıkla ilgili henüz kesinleşmiş bir yasal düzenleme ve uygulama takvimi açıklanmış değil.
Önümüzdeki dönemde yapılacak değerlendirmelerle birlikte Bağ-Kur'luların prim gün sayısının düşürülüp düşürülmeyeceği, ev hanımlarına devlet destekli emeklilik hakkı tanınıp tanınmayacağı ve birinci derece memurlar için 3600 ek gösterge düzenlemesinin ne zaman hayata geçirileceği netlik kazanacak.





