18 Ağustos 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle çocukların güvenliğinin korunmasına yönelik yeni hükümler getirildi. Düzenleme kapsamında, 18 yaşından küçüklere bıçak ve diğer kesici, delici veya bereleyici aletlerin satılması yasaklandı.
Yasak yalnızca satış işlemleriyle sınırlı tutulmadı. Çocukların söz konusu aletleri satın alması ve taşıması da düzenleme kapsamına alındı. Böylece kesici ve delici aletlerin çocuklara ulaştırılması ve çocuklar tarafından taşınmasına ilişkin kurallar belirlendi.
Düzenleme Kapsamına Alındı
Düzenlemede internet üzerinden gerçekleştirilen satışlar ile mesafeli satışlara da yer verildi. Bu kapsamda, kesici ve delici aletlerin internet aracılığıyla satışına ilişkin işlemlerin de belirlenen kurallara uygun olması gerekiyor.
Düzenleme, satışın hangi kanal üzerinden gerçekleştirildiğine bakılmaksızın ilgili hükümlerin dikkate alınmasını öngören bir çerçeve sunuyor. Ancak internet ve mesafeli satışlara ilişkin ayrıntılı uygulama koşulları, paylaşılan duyuruda ayrıca açıklanmadı.

Ceza Uygulanabilecek
Yeni düzenlemeye aykırı hareket edilmesi durumunda 5 bin liradan 10 bin liraya kadar idari para cezası uygulanabilecek.
Para cezasının yanı sıra, yasağa konu olan aletlerin mülkiyetinin kamuya geçirilmesi de mümkün olacak. Böylece düzenlemede hem idari yaptırımlara hem de söz konusu aletlere yönelik mülkiyet tedbirine yer verildi.
Düzenlemede, sanat, meslek ve eğitim amacıyla kullanılması zorunlu olan aletler için istisna öngörüldü. Bu aletlerin istisna kapsamında değerlendirilebilmesi için düzenlemede belirtilen şartların karşılanması gerekiyor.
İstisnanın uygulanmasında, aletin hangi amaçla kullanıldığı ve düzenlemede belirtilen koşulların sağlanıp sağlanmadığı önem taşıyor. Paylaşılan duyuruda istisnaya ilişkin ayrıntılı şartlar tek tek sıralanmadı.
Çocukların Güvenliği İçin Tedbir Çağrısı Yapıldı
Yozgat Valiliğinin paylaşımında, çocukların kesici ve delici aletlere erişiminin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması ve yeni düzenlemelere uyulması çağrısında bulunuldu.
Duyuruda, çocukların korunmasının ortak bir sorumluluk olduğu vurgulanarak güvenli bir gelecek için herkesin sorumluluk alması gerektiği ifade edildi.
Yeni düzenlemeyle birlikte 18 yaşından küçüklere kesici, delici veya bereleyici aletlerin satışına, bu aletlerin çocuklar tarafından satın alınmasına ve taşınmasına ilişkin yasaklar ile kurallara aykırılık hâlinde uygulanabilecek yaptırımlar gündeme geldi.




