Tüm Türkiye’de kentsel dönüşümle ilgili hummalı  bir çalışma başladı. İlimizde de eski sanayi bölgesinin belediye ve TOKİ iş birliğiyle dönüştürülmesi söz konusu. Doğrudur eski sanayi bölgesi Yozgat’ımız için bir görüntü kirliliğidir. Lakin belediyenin kendi sitesinde ki duyuruda dikkatimi çeken noktalar vardı. Lüks konutlar, kocaman bir AVM gibi…
Yozgat’ın tam da ihtiyacı olan şeylerdi bunlar (!). Her yıl binlerce göç veren ilimizde kocaman AVM olmazsa olmaz. Madem ki görüntü kirliliği Yozgat’ın en önemli sorunuymuş,  bu görüntü kirliliğine çözüm arayan belediyemiz umarım kendi binalarında da hemen bir kentsel dönüşüm başlatır. Yozgat terminalinin hali ortada, bir ilin terminaline yakışmayacak kadar küçük.
Terminalle birlikte belediye düğün salonu, belediye binası ve belediye sebze hali de derhal bulunduğu yerden taşınmalıdır fikrimce. Şehrin merkezinin bu kadar hareketsiz olmasının sebepleridir bunlar. Ayrıca taleplere de yeterince cevap verebildiklerini düşünmüyorum.
Dönüşüm demişken keşke elimizde sihirli bir değnek olsa da Yozgat lise caddesine de bir çeki düzen versek. Yozgat’ın en hareketli ve en gözde caddesinin büyük bir kısmı halka hitap etmiyor. Özellikle defterdarlık binasından Yimpaş AVM’ye kadar olan bölümde halkın zamanını değerlendireceği bir mekan yok. Cadde üzerindeki defterdarlık binası, liseler, terminal ve askeri lojmanların şehir merkezinden taşınması gündeme gelebilir.
Çocukluğumdan beri her belediye yönetiminin en az bir kez kazma vurduğu lise caddesi ne yazık ki hala bir cazibe merkezi olamadı. Aslında gelen hiçbir yerel yönetim de bunun derdine düşmedi. Kaldırım taşları farklı renk veya modellerde yeniden döşendi, elimizde olan maddi kaynaklar değerlendirilemedi ve yine Yozgat halkı uyutuldu.
Lise caddesi, eski sanayi sitesinden daha önemli bir mevzudur bence, yaz kış, gecenin bir vakti bile insanların ailesiyle vakit geçirmekten hoşlanacağı bir mekan oluşturmak için projeler üretilmelidir. Mesela lise caddesi araç trafiğine kapatılabilir. Vali konağının hemen üstündeki cadde de gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra trafik akışı oradan sağlanabilir. Tabiki bununla birlikte otopark sorunu da çözülmelidir. İlimizde doğru düzgün bir otopark bile yok. Yer altı otoparkları veya çok katlı otopark projeleri de acilen üretilmelidir. Belediye yapmıyorsa yerel girişimciler bile düşünebilir.
Bu anlattıklarım belki bir çoğunuza ütopik gelse de sistemli ve planlı bir çalışmayla olmayacak şey değil. Bu zamana kadar Yozgat’a gelen idareciler hep küçük düşündüğü  için Yozgat büyüyememiştir. Artık büyük düşünme ve üretme zamanıdır. İnşallah yeni valimizle birlikte, İl özel idare genel sekreterimiz, belediye başkanımız ve milletvekillerimiz çok daha büyük projelerle Yozgat’ımızı çok daha iyi yerlere ulaştırırlar.
NOT: İdarecilerimiz kadar Yozgat halkına da çok büyük görev düşüyor. Halkımız istemeyi bilmiyor, istemiyor. Evimize ekmek götürebilelim, çöplerimiz alınsın, elektiriğimiz olsun yeter düşüncesinde. Artık Yozgat halkı da büyük düşünmeli, büyük hayallerin peşine düşmeli. Artık hepimizin kabul etmesi gereken bir gerçek var.  “Ağlamayana meme yok”.