Twitter isimli sosyal paylaşım sitesine erişimin engellenmesi bırakın Türkiye’yi tüm dünyada yankı buldu. İlk duyduğumda bende garipsedim, hatta eleştirdim. Fakat işin rengi sonradan değişmeye başladı. Herkes hükümetin Twitter’ı kendi aleyhinde paylaşımlar yapan bir platform olduğu için engellediğini düşünüyordu. Hatta bunda eminlerdi ama biraz araştırdığımda Twitter’ın çok masum olmadığına kanaat getirdim.
Twitter neden kapatıldı sorusuna cevap vermek istiyorum önce. Çünkü bu soruyu herkes birbirine soruyor. Samsun’da bir bayanın adına hesap açılıyor ve bu hesaptan pornografik cümleler, fotoğraflar yayınlanıyor. Bu bayan mahkemeye başvurup kendi rızası dışında adına açılan profilin kapatılmasını istiyor. Mahkeme bayanı haklı bulup gereğinin yapılmasına karar veriyor ve mahkeme kararı Twitter’a gönderiliyor. Farklı konularda farklı dört mahkeme kararı olmasına rağmen Twitter hiçbir mahkememizi ciddiye almıyor.
Aslında iş burada kopuyor. Sadece sahte hesapların kapatılması istenirken Twitter bunları kapatmıyor ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) Twitter’a geçici olarak erişimi engelliyor.
Şimdi soruyorum sizlere bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bizim mahkemelerimizi dolayısıyla devletimizi ciddiye almayan Twitter çok mu masum? Amerika’nın, İngiltere’nin, Almanya’nın hukuk kurallarına uyacaksın ama mesele Türkiye olunca takmayacaksın. Kimse kusura bakmasın ama o kadar uzun boylu değil. Bence hükümet bu konuda doğru olanı yaptı ve Twitter’a geri adım attırdı.
Bu olaylar neticesinde Türkiye’de ofisi dolayısıyla avukatı olmayan Twitter hemen bir avukat tutup TİB ile iletişime geçti. Evet, sosyal medya çok güçlü bir silah fakat Türkiye Cumhuriyetinden güçlü değil. Bizim mahkememizi takmayan bir şirkete haddini bildirdiği için TİB’i ve hükümeti tebrik ediyorum. Umuyorum Türkiye’den aldığı reklamlarla çuval çuval para kazanan Twitter Türkiye’de de bir ofis açar ve kazandığı paranın vergisini verir. Şu an Twitter’ın ülkemizde ofisi olmadığı için Türkiye’den kazandığı paraların vergisini vermediğini de belirtmek isterim.
Aslında bu bir kapatma, yasaklama değil Twitter’a bir yaptırımdır. Öyle görülüyor ki bu yaptırım başarılı olacak. Twitter sahte hesapları sildiğinde yeniden kullanıma açılacaktır. Bekleyip göreceğiz…