COVİT-19 salgını ile mücadele kapsamında eğitim/öğretim dönemi 31 Ağustos tarihi itibariyle uzaktan telafi eğitimi ile başlatıldı. Ama dün, öğrenciler dersbaşı yapmak üzere bilgisayarların başına geçtiklerinde, kısa adı EBA olan Eğitim Bilişim Ağı'nın 'Çok Kalabalık' yazısıyla karşılaştı. Bunda şaşılacak, abartılacak bir durum yok!
Zira, yeni bir uygulama devreye sokulurken öngörü, 'günü kurtarmaya yönelik' olunca bu ve benzeri durumlarla karşı karşıya geliyoruz/gelmekteyiz. Uzaktan eğitim sistemine çok güvendik. Sistemin altyapısı çok güçlü olmasına karşın, internet ağı altyapısı aynı şekilde güçlü mü? Orası hesap edilemedi.
Bu ülkede deprem olduğunda, sel felaketi veya benzer doğal afetlerde en çok ihtiyacımız olan telefonların çekmediğine tanık olduk. ''Çok fazla yüklenme var!'' gibi bir mazeret ile konunun üzeri kapatıldı/kapatılıyor. Sadece telefon değil, en fazla ihtiyaç duyduğunuz bir zaman diliminde, ihtiyacınız olana ulaşamıyorsanız, ihtiyaç duymadığınız zaman dilimlerinde 'mükemmel' olmasının bir anlamı yoktur. Anlamsızdır.
EBA sistemi çok yüklenme nedeniyle çalışmıyor. Çalışmaması halinde bir alternatif mevcut mu? Yok. Binlerce öğrenci ve öğretmen aynı anda sisteme giriyor. Sistem çöküyor. Torunum arıyor ''Dede EBA'ya giriş yapamıyorum, o nedenle ders çalışamıyorum, ne yapayım?'' diye soruyor. Yanıt verebilecek bilgiye sahip değilim. İnternete giriyorum, sistemin çöktüğünü görüyorum. Elim kolum bağlı. Hepimiz aynı noktada bekliyoruz, çaresiz...
Bakanlık ısrar ediyor ama bana kalırsa kapatılan okullar yeniden açılmalı, 10'ar kişilik sınıflarda yüz yüze eğitim modeline geçilmelidir. Başka yolu yok.