Sevgisizliğin hakim olduğu, sevgilerin çok çabuk hoyratça harcandığı bu günlerde mailime gelen bu yazı çok düşündürdü beni. Acaba kimi ne türlü seviyorum diye de epey bir zorlandım. Ve anladım ki ne olursa olsun sevmek hayatın ilk kuralı, bazıları Çünkü, bazıları İçin, bazıları Rağmen olsada sevilesi insanlar şart mutlu olmak için...
İlki "çünkü" türü sevgidir.
O`nu seviyorum , çünkü "çok güzel"
O`nu seviyorum , çünkü "çok yakışıklı"
ÇÜNKÜ TÜRÜ SEVGİ , TAŞIDIĞI ÖZELLİKLER VEYA SAHİP OLDUKLARINDAN DOLAYI YAŞANAN BİR SEVGİ TÜRÜDÜR ...
İkincisi "için" türü sevgidir.
Beni mutlu ettiği için O`nu seviyorum
Bana hep yardım ettiği için O`nu seviyorum
Beni koruduğu için O`nu seviyorum
BU SEVGİ İSE VERDİKLERİNDEN DOLAYI İSTENEN BİR SEVGİ TÜRÜDÜR ...
Üçüncüsü "rağmen" türü sevgidir
Herşeye "rağmen" O`nu seviyorum
Beni unutmasına "rağmen" onu seviyorum
Beni üzmesine "rağmen" onu seviyorum
İŞTE SEVGİ AMA GERÇEK SEVGİ BU SEVGİDİR . ÇOK YAKIŞIKLI OLMASA DA , ÇOK ZENGİN OLMASA DA YA DA ÇOK GÜZEL OLMASA DA HİSSEDİLEN BİR SEVGİDİR .
    BİRİNİ GERÇEKTEN SEVMEK DEMEKTİR .
    EĞER SEVERSENİZ... RAĞMEN SEVMEYİ DENEYİN
SORUNLU İLİŞKİLER
Kadın - Erkek
Anne / Baba - Çocuk
Arkadaşlıklar
Patron -işçi
Müdür - memur
Komşuluk ilişkileri
Eğer yukarıda saydığım ilişki türlerinde sürekli tekrarlayan ve aynı tip sorunlarım oluyor diyorsanız. Sorunlu olduğunuz ilişkiyi terk edip yeni baştan ve başkasıyla kurduğunuz ilişkinin sonu da aynı şekilde aynı tip sorunla devam ediyorsa?
Neden bunlar hep benim başıma geliyor diye düşünüyorsanız.
Hayata, insanlara, aşka dair düşünceleriniz kalıcı olarak kötümserleştiyse?
İşte o zaman kısır döngünün içine hapsolduk demektir. Artık hayata olumlu bakmayı bırakıp karamsarlığın pencesine düşeriz. Bundan sonra hayatımıza kim girerse girsin, aynı şeylerin tekrar edeceğine hükmederiz.
Duygularımı belli edersem, değerim azalır. Bunu kullanırlar.?
Erkek, kadınla bir kez birlikte olduktan sonra ilgisi azalır, oysa kadının ilgisi artmaya başlar.?
Kimse beni sevmiyor?
Kimse beni anlamıyor.?
Sizin de böyle inançlarınız varsa, kesinlikle yalnız değilsiniz. Hepimizde buna benzer korkular vardır, ama kimimiz bunu derinlere sakladık, kimimiz ise yüzleştik. Ama yüzleşmek bile hayatımızdaki sorunların üstesinden gelebilmemize yetmez. Bunları tek tek üzerinde özenle çalışarak silmek gerekir. Yerine olumlu kalıplar yerleştirmek gerekir.
Çünkü, bilinçaltı kalıplarımız, düşüncelerimizi etkiler. Düşüncelerimiz ise duygularımızı etkiler. Karamsarlığa kapılmaya başladığımız anda, hayattan zevk alamaz hale geliriz.
İnsanlar, ancak biz değiştiğimizde bize karşı davranışlarını değiştirirler. Ama asıl önemlisi, biz kendimizi değiştirebilecek gücü bulduğumuzda, ve kendimizi arındırdığımızda, otomatik olarak etrafımızdakilerin de bize bakış açılarının değiştiğini görürüz. İlişkilerimiz bir anda değişmeye başlar. Olumsuzdan olumluya doğru ilerler. İnsanlar, ancak biz değiştiğimizde bize karşı davranışlarını değiştirirler.
Her çocuğun, anne babasından aldığı kalıp farklıdır.
Değersizlik duygusu, az ya da çok pek çok kişide vardır. Önemli olan, bu duygumuzun varlığını kabul edip yüzleşebilmektir. Bu sorunun kaynağı çoğu kez, 0-5 yaş arası bebeklik döneminden, ve daha az önemli ölçüde, 5-15 yaş arası deneyimlerimizden gelir. Özellikle aile içinde anne ve babanın çocuklara olan tutumu, anne ve babanın kendi aralarındaki ilişkileri, birbirleriyle iletişim şekilleri, çocukları hiç fark edemeyecekleri biçimlerde etkiler.
Her çocuğun, anne babasından aldığı kalıp farklıdır. Aynı anne babanın aynı konuşmasından iki kardeş farklı şekillerde etkilenecektir.
Bilinçaltı kalıplarını, güçlü korkular, endişe, sıkıntı, suçluluk, güçsüzlük ve acizlik gibi olumsuz duygular hissettiğimiz anlarda, etrafta duyduğumuz konuşmalar, tanık olduğumuz bir olay, işittiğimiz azar, maruz kaldığımız bedensel ya da duygusal şiddet, hatta seyrettiğimiz bir film ya da okunan bir kitap bile etkileyebilir. Kişinin kok korkusu, ister değersizlik olsun, ister yüzleşme, ister hayatta kalma korkusu, kendisine özeldir. Sebebi de sonuçları da yine kendisine özel olacaktir. Korku ya da endişe anında, iki farklı kok korkuya sahip olan kardeş, aynı olaya tanık olduğu halde, farklı kalıplar saklayacaktır bilinçaltlarında?
Eğer gerçekten çok büyük sorunlarınız varsa, ve ruhsal durumunuzu tehlikeli bir şekilde etkiliyorsa, bir psikoloğa danışmanızı öneririm. Ancak, hayatınızda, , ilişkilerinizde sürekli tekrarkayan, aynı tip sorunlar oluşuyorsa, o zaman bilinçaltınızdaki kalıplara, çocukluk döneminize, hayatınıza kısır döngüleri neden çektiğinize etraflı bir şekilde bakılması gerekmektedir.