Türkmen Dağı, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin tam karşısına düşen dağlık ve ormanlık bölge. Bayırbucak olarak bilinen bölgenin Bucak kısmı Keseb'in batısına düşerken aynı zamanda Türkmen Dağı'nın da batısını teşkil ediyor. Bayır bölgesi ise Türkmen Dağı olarak bilinen tepeler sırasının doğu yakasını teşkil ediyor ve yaklaşık olarak üç buçuk yıldır muhaliflerin kontrolünde bulunuyor.
Türkmen Dağı neden önemli? PKK/PYD'nin Suriye'nin kuzeyinde oluşturmak istediği yapının gerçekleştirilmesinde Türkmen Dağı Çobanbey'den sonraki en son noktadır. Bu iki bölge ortadan kaldırılırsa bu projenin gerçekleştirilmesinde herhangi bir engel kalmaz.
Türkmen Dağı, Esat'ın mensubu olduğu ve Hatay'da bulanan Nusayriler ile birlikte büyük Nusayri Devleti kurulması hayali önündeki tek engeldir. Dolayısıyla bu engel kalkarsa Türkiye'nin bölünmesinde bir aşama daha hayata geçmiş olacaktır.
Türkmen Dağı, Büyük Kürdistan'ın kurulmasında, Akdeniz’e ve dünyaya açılmasında tek kapıdır. Türkmen Dağı, biz Türkmenlerde kalırsa bu proje yaşamaz, Kuzey Suriye Projesi kendiliğinde yok olur gider. Aksi takdirde Türkmen Dağı engeli kalkarsa Kuzey Kürdistan'ın yaşaması garanti altına alınır.
Türkmen Dağı Suriyeli Türkmenlerinin elinde kalan (serbestçe dolaşılan) tek bölgedir. Rakka, Halep, Hama, Humus ve Golan daha önce düştü. Türkmen Dağının düşmesi, Türkmen halkına travmatik bir sarsıntı yaşatacaktır. Türkmen Dağı, Türkmenleri kaybetmenin eşiğine getirecektir. Türkmen Dağı, Türkmenlerin başta Türkiye olmak üzere birçok Müslüman ve Türk devletlerine güvencinin ve inancının testi olacaktır.
Rusya'nın hava desteğiyle birlikte oldukça ağırlaşan çatışmalar neticesinde Lazkiye kırsalında muhaliflerin elinde bulunan bölgelerin tamamen rejimin eline geçmesi ihtimali doğdu. İdlib'i tamamen kaybetmesinin ardından oldukça farklı bir askeri taktikle muhaliflere karşı saldırıya geçen rejim ise halihazırda hem Halep kırsalında hem de Türkmen Dağı'nda Suriyeli direnişçileri ciddi bir baskı altına aldı.
II.Çeçenistan Savaşı'ndan sonra en ağır hava saldırılarını Türkmen Dağı'ndaki muhalif hedeflere gerçekleştiren Rusya için Türkmen Dağı ciddi bir ehemmiyete sahip. Lazkiye'de bulunan ve Akdeniz'e açılan tek üssünü uzun vadede güvence altında tutmak isteyen Rusya için Lazkiye'yi sürekli tehdit altında tutan Türkmen Dağı stratejik bir hedef. Rus savaş uçakları tarafından havadan, uzun menzilli toplarla denizden vurulan Türkmen Dağı ayrıca Gımam yönünden de GRAD tipi roketlerle hedef alındı.  Rusya'nın Viyana'da zaman kazandığı ve önümüzdeki dönemde Suriye'deki dengeleri değiştirecek hamlelerini sürdüreceği bölgeyi yakından takip eden kaynaklar tarafından dile getiriliyor
Esad rejiminin Rusya’nın da desteğiyle Bayırbucak Türkmen bölgesine yönelik saldırıları, Bayırbucak Türkmenlerinin kaldığı Osmaniye Konaklama Tesisleri’nde de endişeyle izleniyor. Yaklaşık 10 bin sığınmacının barındığı ve tamamı Suriyeli Bayırbucak Türkmenlerinden oluşan çadır kentte Rusya’nın havadan Esed rejiminin karadan düzenlediği saldırılar yakından takip ediliyor.
Türkmen Dağı olarak adlandırılan bölgede binlerce sivil bunuyor. Türkmen köyleri yoğun bombardıman altında. Türkmen bölgesinden 40 bin civarında insan vatanını terk ederek Türkiye’ye sığındı. Saldırılar bu yoğunlukta devam ederse orada kalan siviller de Türkiye’ye gelmek zorunda kalacak. Türkmenler, Türkiye’den başka sığınacak yerimiz yok diyorlar.