Günümüzde önlenebilen ölüm nedenleri arasında en önemli olan tütün: kullanıcıların yaklaşık yarısını öldürmektedir. Dünyada bir milyardan fazla insan tütün ürünlerini kullanmakla ve tütün kullanımı her yıl 5 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olmaktadır. Böyle devam ederse 2030 yılına kadar yılda 8 milyondan fazla insanın ölümüne yol açacaktır.
Tütün kullanımı akciğer, gırtlak, böbrek, mesane, mide, bağırsak, ağız boşluğu ve yemek borusu kanserlerinin yanı sıra lösemi, koroner kalp rahatsızlığı, felç, düşük prematüre doğum, doğum anormallikleri ve kısırlık gibi rahatsızlıklara yol açtığı tespit edilmiştir.
Bu hastalıklar ise insanların acılar çekmesine ve üretken yıllarının boşa geçmesine sebep olmaktadır. Ayrıca tütün kullanımı, ücret kaybı, azalan verimliliğe ve sağlık giderlerinin artmasına yol açtığından ailelere ve ülkelere ekonomik zarar vermektedir.
Tütün kullanımı genelde (yanlış olarak) kişisel bir seçim gibi gösterilmektedir. Bu algının temelinde çoğu kullanıcının tütünün zararlarının farkında olması ve kullanmayı bırakmak istemesi, fakat bunu nikotin bağımlılığından dolayı zor bulması yatıyor.
Bunlara ilaveten dünya çapında çok güçlü olan tütün endüstrisi tütün kullanımını sürdürmek ve hatta artırmak adına her yıl milyarlarca dolarını çok yetenekli pazarlamacı ve lobicilere harcamaktadırlar. Sonuçta tehlike arz eden konu insan sağlığıdır.
Acil önlem alınmazsa önümüzdeki 20-30 yıl içerisinde bir yılda tütünden ölenlerin oranı 2 katına çıkacaktır. Yılda 5,4 milyon kişi sigara kullanımının neden olduğu sağlık sorunları yüzünden ölmektedir. Acil önlemler alınmadığı takdirde 2030 yılında tütün kullanımı nedeniyle ölen kişi sayısı 8 milyonu geçecektir.
Türkiye'ye de her altı dakikada bir kişi, günde 275, yılda ise en az 100 bin kişi tütüne bağlı hastalıklar nedeniyle ölmektedir.
Sigaraya başlama yaşı son yıllarda maalesef daha küçük yaşlara inmiştir. 1950'li yıllarda sigara içmeye çoğunlukla 18 yaşından sonra başlanırken günümüzde 15-19 yaşı arası gençlerin yüzde kırkının bağımlı hale geldiği görülüyor.
Sigara dumanı evlerde dahil olmak üzere tüm kapalı ortamlarda başlıca hava kirliliği nedenidir. Kapalı ortamda sigara dumanına maruz kalmanın sigara içmeyen insanlarda kalp krizi ve kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını ve bu konuda hiçbir güvenli aralığın olmadığını ortaya koymaktadır.
Sigara dumanı çocuklarda ani bebek ölümleri, orta kulak ve solunum sistemi enfeksiyonları ile devam eden öksürüğün görülme sıklığını artırmaktadır. Sigara dumanına maruz kalmak, akciğer kanseri riskini yüzde otuz artırmaktadır. Bu kadar zararlı ve tehlikeli bir ürüne karşı kapsamlı ve etkin bir mücadele insani bir vazife olsa gerekir...
Bunu küçük görmek ve önemsememek, sigara üreten patronların ve beynelmilel güçlerin işine geliyor. Sigarayı bir ekmek- rızık kapısı gibi görmek, onu küçümsemek ve sigara içmek mekruhtur diye geçiştirmek bizi oyalar, sigara firmalarının ekmeğine sağ sürer.
Sigara içmek para ve zaman israfına neden olur. Sigara sağlığa zararlıdır. Parasını el (dış güçler), dumanını yel alır...Sigara israftır, İsraf etmek ve kendine zarar vermek ise dinimizde haram kılınmıştır.
Alkol, uyuşturucu bağımlılığı neyse, tütün de aynı oranda tehlikeli bir maddedir. İnsan sağlığını felç eden, insanı ağır ağır ölüme götüren bir madde ile mücadele etmek herkesin görevidir.
İnsan sağlığı hiçe sayılarak ekmek kazanılmaz, kazanılan bu ekmekten de fayda gelmez. Sigara yasağına özellikle uyulmalı, uymayanlar uyarılmalı. Çevreyi kirletmekte ısrar edenler cezalandırılmalıdır.
    Sigarayla ve kötü alışkanlıklarla mücadele etmek hepimizin görevidir.