Günümüzde sigara kullanımı süratle artıyor. Çocuk yaşta denilebilecek kişiler, gençler sigara içmeye özendiriliyor. Özellikle kadınlar arasında sigara kullanımı artmaya başlamıştır. Sigara kullanımı insan sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşmıştır.Sigaraya ve sigaranın zararlarına karşı duyarsız kalmamak gerekiyor. Günümüzde önlenebilen ölüm nedenleri arasında en önemli olan tütün: kullanıcıların yaklaşık yarısını öldürmektedir. Dünyada bir milyardan fazla insan tütün ürünlerini kullanmakla ve tütün kullanımı her yıl 5 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olmaktadır. Böyle devam ederse 2030 yılına kadar yılda 8 milyondan fazla insanın ölümüne yol açacaktır.

           Tütün kullanımı akciğer, gırtlak, böbrek, mesane, mide, bağırsak, ağız boşluğu ve yemek borusu kanserlerinin yanı sıra lösemi, koroner kalp rahatsızlığı, felç, düşük prematüre doğum, doğum anormallikleri ve kısırlık gibi rahatsızlıklara yol açtığı tespit edilmiştir. Bu hastalıklar ise insanların acılar çekmesine ve üretken yıllarının boşa geçmesine sebep olmaktadır.

           Ayrıca tütün kullanımı, ücret kaybı, azalan verimliliğe ve sağlık giderlerinin artmasına yol açtığından ailelere ve ülkelere ekonomik zarar vermektedir. Tütün kullanımı genelde (yanlış olarak) kişisel bir seçim gibi gösterilmektedir. Bu algının temelinde çoğu kullanıcının tütünün zararlarının farkında olması ve kullanmayı bırakmak istemesi, fakat bunu nikotin bağımlılığından dolayı zor bulması yatıyor.

          Yılda 5,4 milyon kişi sigara kullanımının neden olduğu sağlık sorunları yüzünden ölmektedir. Acil önlemler alınmadığı takdirde 2030 yılında tütün kullanımı nedeniyle ölen kişi sayısı 8 milyonu geçecektir. Türkiye'ye de her altı dakikada bir kişi, günde 275, yılda ise en az 100 bin kişi tütüne bağlı hastalıklar nedeniyle ölmektedir.          

          Kapalı ortamda sigara dumanına maruz kalmanın sigara içmeyen insanlarda kalp krizi ve kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını ve bu konuda hiçbir güvenli aralığın olmadığını ortaya koymaktadır. Sigara dumanı çocuklarda ani bebek ölümleri, orta kulak ve solunum sistemi enfeksiyonları ile devam eden öksürüğün görülme sıklığını artırmaktadır. Sigara dumanına maruz kalmak, akciğer kanseri riskini yüzde otuz artırmaktadır.

          Bu kadar zararlı ve tehlikeli bir ürüne karşı kapsamlı ve etkin bir mücadele insani bir vazife olsa gerekir... Bunu küçük görmek ve önemsememek, sigara üreten patronların ve beynelmilel güçlerin işine geliyor. Sigarayı bir ekmek- rızk kapısı gibi görmek, onu küçümsemek ve sigara içmek mekruhtur diye geçiştirmek bizi oyalar, sigara firmalarının ekmeğine sağ sürer. Bunun vebal ve sorumluluğundan kurtulamayız.

         Sigara israftır, İsraf etmek ve kendine zarar vermek ise dinimizde haram kılınmıştır. Tütün ve tütün mamülleri ile mücadele edilmelidir. Alkol, uyuşturucu bağımlılığı neyse, tütün de aynı oranda tehlikeli bir maddedir.İnsan sağlığını felç eden, insanı ağır ağır ölüme götüren bir madde ile mücadele etmek herkesin görevidir. Sigara ve sigara bağımlılığı 'Mekruhtur' gibi basite alınıp kullanımına devam edilecek olursa, sigara alışkanlığı gelecekte önü alınamaz tehlikeli boyutlara ulaşır. İşte o zaman yaşanacak bir ortam, sağlıkla yaşanacak bir hava, kalmamış olur.

         İnsan sağlığı hiçe sayılarak ekmek kazanılmaz, kazanılan bu ekmekten de fayda gelmez. Sigara yasağına uymalı, uymayanları uyarmalı, tütün ve tütün mamülleriyle mücadele edilmelidir. Bu hepimizin insani bir görevidir.