İlahi nurdan faydalanmaya buyurun, Cenabı Hakk’ın sağanak sağanak yağdıracağı rahmet ayları başlıyor. İlahi pınarlardan içmeye, ilahi nurda yıkanmaya, kötülüklerden arınmaya ne dersiniz? Hadi buyurun işte: Rahmet sağanağı başlıyor. Bugünü yarına, yarını öbür güne atmayın, ilahi pınarlardan kana kana içmeye bakın.
Receb, Şaban ve Ramazan! Regaip, Mirac, Berat ve Kadir Gecelerin in içinde yer aldığı insanların iman, amel ve takva ile birbirleriyle yarıştığı, faziletin, sadakatin ve bereketin aktığı bu mübarek aylar ve gecelerden bihaber kalmayalım. Gönül testimizi iman nuruyla dolduralım. Kirlenen bedenlerimizi ibadet aşkıyla temizleyelim. Peygamber efendimiz on iki aydan üçüne dikkatimizi çekerek: “Receb Allah’ın, Şaban benim, Ramazan da ümmetimin ayıdır” buyurmuşlardır.
Allah’u Teala hazretleri aylar içerisinde Ramazan’ın, geceler içinde Kadir Gecesi’nin, yeryüzündeki mekânlar içerisinde vahyin beşiği Mekke’nin, insanlar içinde rahmet peygamberi Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V.)’nın ve günler içinde de Cuma gününün hayırlı olduğunu bizlere bildirmişlerdir.
Üç aylar, Allah (CC)’ın rahmet ve mağfiretinin en çok tecelli ettiği, O’nun sonsuz bağışlamasına vesile olan mübarek aylardır. İçinde feyzi bol olan mübarek gecelerin varlığı, bu ayları kıymetlendirmiştir.
Hz. Peygamber (S.A.V.) üç ayların ilki olan Recep’e kavuştuğu zaman, “Allah’ım Recebi ve Şaban aylarını bizim için hayırlı, uğurlu ve bereketli kıl, bizi Ramazan ayına da kavuştur” diye dua ederdi. Ashabının ve ümmetinin dikkatini bu aylara çekerek, üç aylardaki mübarek geceleri ibadetle geçirmemizi tavsiye ederlerdi.
Kalbinde imanı olan mü’minler üç ayları ve bu aylardaki mübarek geceleri çok iyi değerlendirmeli, Allah’ın lütuf ve ihsanına kavuşmak için birbirleriyle hayırda yarışmalıdırlar.
ÜÇ AYLAR BAŞLIYOR
Receb; Kur’an’da övülen bir aydır.  Sevgili peygamberimiz bu ayı “Allah’ın ayıdır” diye tanımlamıştır. Kutsal gecelerden olan Regaib ve Mirac Gecesi bu ay içerisindedir. Müslümanların kıblesi bu ay içerisinde değişmiş, Kabe’ye dönmemiz emredilmiştir.
Farz olan Ramazan ayı dışında özellikle Receb ayı içerisinde tutulan orucun sevabı çok fazladır. Peygamber Efendimiz, “Kim Receb ayından bir gün oruç tutarsa, bir yıl oruç tutmuş olur. Kim bu ayda yedi gün oruç tutarsa cehennemin yedi kapısı o oruç tutan kimseye kapanır. Kim bu sekiz gün oruç tutarsa cennetin sekiz kapısı o kimseye açılır. Kim bu ayda on gün oruç tutarsa Allah o kimseye her istediğini verir. Kim bu ayda on beş gün oruç tutarsa,  semadan biri şöyle seslenir ‘Geçmiş günahların bağışlanmıştır!’. Sen ameline devam et. Kim güzel amellerini artırırsa Allah da o kimsenin mükafatını artırır” buyurmuşlardır.
Şaban ayı; Yüce Mevla’nın affının ve bağışının doruğa çıktığı aydır. Berat Gecesi bu ay içerisindedir. Peygamber Efendimiz Ramazan ayı hariç en çok bu ayda oruç tutar ve gecelerini ibadetle geçirirdi. Resulullah’a, ümmetine şefaat izni bu ayda verilmiştir. Ve on bir ayın sultanı Ramazan ayı; Yüce Mevla’nın, Kitabı Kur’an-ı Kerim’i indirmeye başladığı ay. Bin aydan daha hayırlı diye nitelediği Kadir Gecesi’nin içerisinde saklı olduğu mübarek ay, Ramazan ayıdır.
Yüce Mevla bize bu ayı şöyle tanıtıyor; “Ramazan ayı insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak kendisine Kur’an indirilen aydır” (Bakara Suresi - 185)
Kur’an ayı olarak nitelendirilen Ramazan ayının faziletine, bereketine inanan insanlarımız, bu kutlu ayı ibadet ile geçirmekte, oruç tutarak hem bedenini, hem de ruhunu temizlemektedir.
Duası reddedilmeyen üç kişiden birisi de Ramazan orucunu tutan kimsedir. Allahü Teala hazretleri, Ramazan gecelerinde binlerce mü’min kullarını bağışlar ve affeder. Cennete mü’minler için hazırlık yapmasını-süslenmesini emreder. Ramazan içerisinde –Kadir Gecesi’nde, Cebrail başta olmak üzere melekler yeryüzüne inerek mü’minlerle musafaha yaparlar, gecelerini kutlarlar, Allah’ın selamını ulaştırırlar.
Gönül pınarlarından rahmetin aktığı, insanların Mevla’nın affına ve bağışına neden olduğu, bereketin, bolluğun ve faziletin sağanak sağanak indiği, Üç Aylar’ın (Receb, Şaban, Ramazan) hayırlı olmasını diliyor, Yüce Mevla’dan birlik, beraberlik, kardeşlik için, affedilmemiz için dua ediyoruz. Üç aylarınız hayırlı ve mübarek olsun. Yüce Mevla tüm Müslümanları korusun, yardım ve bereketini sağanak sağanak indirmeye devam etsin inşallah. Yüce Mevla, yar ve yardımcınız olsun.
(Kaynaklar: 1 Kur’an Mealleri, 2 Temel Dini Bilgiler-Seyfettin Yazıcı, 3. İslam’da Dua ve Zikir-Üç Aylar- Mustafa Kapçı)