2008 yılında Kalkınma Bakanlığı tarafından uygulanmaya başlayan, beşeri sermayenin geliştirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin sağlanmasına yönelik ''Sosyal Destek Programı'' kapsamındaki iller arasına Yozgat ile birlikte Aksaray, Niğde ve Sivas illeri de dahil edildi.
İktidar partisine mensup Niğde Milletvekili, Kalkınma Bakanı ile yaptıkları görüşme sonucunda programa 3 ilin daha dahil edildiğini açıklamasına karşın, bizim vekillerden ''Çıt'' çıkmadı, açıklama Valilik kanalıyla yapıldı.
Normalde, bugüne kadar uygulanan yöntemlere bakıldığında, Yozgat'a ataması yapılan pratisyen hekim ile ilgili bir şekilde bilgi sahibi olunduğunda milletvekillerinden hemen açıklamalar birbirisini kovalardı. Bakan düzeyinde elde edilen veriler, kazanımlar ise aracı vasıtası ile değil, doğrudan bakanın Yozgat'a yapacağı ziyarette dillendirilirdi.
Bu kez yöntemin değişik olması kafaları karıştırdı. Yozgat adına bir kazanımın Valilik tarafından açıklanması, yapılan açıklamanın hemen girişine ise, ''Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın teklifi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Yozgat'ın SODES Programı kapsamındaki iller arasına alındı'' ibaresinin sıkıştırılması, oldukça manidar.
Bunun anlamı, ''Yozgat'ın programa dahil edilmesinden kimsenin haberi yok'' demektir. Bakanlık elindeki verilere dayanarak, Sivas, Aksaray ve Niğde illerinin programa dahil edilmesi durumunda aynı bölgede yeralan Yozgat'ın program dışına itilmesinin sorun yaratabileceğini düşünerek, bu tasarrufu kullanmış.
Eğer yöntemde değişiklik yapıldıysa, bundan sonraki açıklamaların da Valilik kanalıyla yapılacağını söyleyebiliriz.
Bekleyip, göreceğiz...
Yozgat'a gelecek yatırım ve hizmetlerin nasıl ve kim tarafından getirildiği o kadar önemli de değil. Gelsin, kim nasıl getirirse getirsin. Bu noktada itirazım yok. Ancak, dahili olmadığı halde birilerinin ''Dahil'' edilmesini anlamlı bulmuyorum.
Keşke, denildiği gibi programa Yozgat'ın dahil edilmesi noktasında hükümetteki iki numaralı ismin dahili bulunsa. Eğer, bu adımı atmaya başlamış, Yozgat'ın ihtiyaç ve taleplerini Başbakana iletme ihtiyacını duyduysa, o zaman ''Yozgat'ın önünde hiç bir engel kalmadı'' diyebiliriz.
Zira, Başbakanın Yozgat'a yönelik özel bir sempatisi olduğunu çok iyi biliyoruz. Yozgat ile ilgeli dolaylı da olsa herhangi bir sıkıntısının iletilmesi durumunda, başka bir değişle Başbakanın bir şekilde Yozgat'ın herhangi bir sorunu ile ilgili bilgisi olduğunda çözümlenmesi noktasında gerekli talimatları vakit geçirmeden verdiğini biliyoruz.
Tıpkı geçmişte, Yozgat'ın Kayseri ile aynı teşvik paketi içerisinde yeralmasına sessiz kalınılırken, durumu fark eden Başbakanın İstanbul'daki bir toplantıda, ''Böyle teşvik olmaz, Yozgat ile Kayseri'nin aynı bölgeya alınması kabul edilemez'' diyerek, gerekli düzeltmelerin yapılması talimatını verdiği gibi...