Ülkemizin her bölgesinde dağlık, kurak, kayalık tepeler ve orman içlerinde kümeler halinde yabani olarak yetiştiği gibi kültüre edilerek de yetiştirilir.Ülkemizde ona yakın cinsi bulunur.Baharda siyah, beyaz veya kırmızı renkte çiçekler açar.Başak şeklinde ve ballıbabagillerdendir.Yaprakları sürünücü, beyaz, siyah ve yeşil renktedir.Kendine has kokusu ve tadı olan, çok yıllık bitkidir.
KULLANILAN KISMI:
Bitkinin tamamı.
ETKİSİ:
Kan şekerine ve şeker hastalığına, bedeni kuvvetlendirmeye, hazmı kolaylaştırmaya, sinir sistemine, böbrek ve idrar yolları hastalıklarına, salgı bezlerinin düzenli çalışmasına, adet zorluğuna, astım, bronşit ve nefes darlığına, göğsü yumuşatmaya, grip, soğuk algınlığına ve iştah açmaya, romatizmaya, siyatik ve mafsal ağrılarına, sedefe, kaşıntı ve uyuza, mide, bağırsak gazlarına, gözü kuvvetlendirmeye, bağırsak parazitlerine, hafızayı kuvvetlendirmeye ve kansızlığa iyi gelir.
KULLANILIŞI:
Yağı suya damlatılarak içilir.Yağı, harici olarak sürülür.Dalları ,yaprakları  ve çiçekleri demlenerek çay gibi içilir.Dövülerek bala karıştırılıp yenir.Harici suyu ile cilde friksiyon ve pansuman yapılır.Yemeklerde çeşni olarak kullanılır.
NOT:
Hamile, bağırsak tembelliği olan, guatr hastalığı bulunanlar bu bitkiyi fazla kullanmamalıdır.
KİMYON
    Ülkemizde iç ve güney doğu bölgelerinde yetiştirilir.Baharda beyaz ve pembe renkte çiçekler açar.Çiçekleri dallarının ucunda toplu vaziyette bulunur.50-70 cm büyüklüğündedir.Tohumları 4-5 mm büyüklüğünde yassı ve gri renkte olan otsu bir bitkidir.Kendine has baharatlı bir kokusu vardır.Bir çok cinsi bulunur.Yıllık bitkidir.
KULLANILAN KISMI:
Tohumları.
ETKİSİ:
    Sindirim sistemi bozukluklarına, mide bağırsak şişkinliği ve gazlarına, hazmı kolaylaştırmaya, vücuttaki toksinleri dışarı atmaya, iştah açmaya, hava yutmasını önlemeye, sinirleri yatıştırmaya, baş dönmesini önlemeye ve anne sütünü çoğaltmaya kullanılır.
    İdrar söktürür, tansiyonu düşürür, bağırsak parazitlerine, romatizma, siyatik ve mafsal ağrılarına iyi gelir.Şişmanlığa, nefes darlığına, astım hastalığına, cildi güzelleştirmeye, zehirli böcek sokmalarına, vücut ağrılarına, soğuk algınlığı ve dıştaki yaralara karşı kullanılır.Terletici özelliği vardır.
KULLANILIŞI: Kaynatılarak suyu içilir.Dövülüp bala karıştırılarak yenir.Yemeklerde çeşni olarak kullanılır.Toz halinde yutulur. 
NOT:Hiçbir yan etkisi yoktur. Herkesin rahatlıkla kullanabileceği bir şifa kaynağıdır.
    Ayrıca herkesin Ramazan bayramını en içten dileklerimle kutlar. Bayramların herkese mutluluk huzur sağlık ve başarı getirmesini temenni ederim.