İdlib, Suriye'nin kuzeybatısında bulunan ve aynı isimli yönetim bölgesinin merkezi olan bir şehri. Hatay iline komşuluğu da bulunan İdlib’de yaşananlar neler? Suriye’nin rejim uçakları İdlib’teki Şeyh Hanun bölgesine, 3’üncü kimyasal silahlı saldırıyı gerçekleştirdi. Rejim güçlerinin ilk kimyasal silahlı saldırısında, 100 kişi hayatını kaybederken 500 kişi ise yaralanmıştı. Gerçekleştirilen 2’inci saldırıda ise 25 kişi hayatını kaybederken 35 kişi ise yaralandı.
Rejim uçakları tarafından gerçekleştirilen 3’üncü saldırıda ölü ve yaralı sayısı ilgili henüz açıklama yapılmadı. Klor gazı ilk defa I. Dünya Savaşı'nda Almanya tarafından kimyasal silah olarak kullanıldı. Berlin'de açılan bir kimya enstitüsünde üretilmiştir. Klor gazı suyla temas ettiğinde hidroklorik asit ve hipoklorik asit oluşturan bir tepkime gerçekleşir. Bu nedenle göz ve akciğerler gibi vücudun nemli bölgelerini tahriş eder, solunum güçlüğüne, boğazda daralmaya ve akciğer ödemine sebep olur.
Klor zehirlenmesi maruz kalanlara ne olur? Tedavisi var mı? Klor zehirlenmesi solunum zorluğu ve akciğerlerde sıvı birikimine sebep olur. Sindirim sistemini felç eden klor zehirlenmesinde ağızda yanma, boğazda şişme, mide ağrısı, kusma ve dışkıda kanama yapar. Dolaşım sistemi klor yüzünden kalıcı zarar görür. Klor zehirlenmesi temas ettiği cildi de yakar ve yara yapar. İdlib'de kullanılan klor gazından 500 kişi etkilenmiştir. İşte bu kişilerde doku hasarı, yanıklar ve akciğerlerde ağır hasarlar oluştu. Gaz kalıcı hasarlar verdiği için tedavisi ve hastayı yaşatma şansı zordur.
Dünya Sağlık Örgütü Suriye'nin İdlib kentinde yasaklanmış sinir gazının kullanıldığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü Suriye'nin İdlib kentinde 100 kişinin hayatını kaybettiği saldırıda yasaklanmış sinir gazının kullanıldığını bildirdi.
Sinir gazı kimyasallarının tamamının aşırı derecede ölümcül olmasından dolayı tıbbi yardıma ulaşabilecek kadar hayatta kalmayı başaran kurbanların önemli bir kısmı da en ciddi semptomları göstermekten uzak oluyor..
Fransa Başbakanı Francois Hollande, "Suriye'de Esed'in kimyasal silah kullanılması katliamdır" dedi. BM elçisi yaptığı açıklamada, Suriye'deki saldırıda havadan kimyasal atıldığını göstermektedir. Yetkili, Suriye'nin bu "korkunç" olay karşısında hesap verme çağrısında bulundu.
İdlib'de meydana gelen katliamla ilgili olarak Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Suriyeliler için "en iyisi"nin Esed'in olmamasıdır denildi. Suriye geçici hükümeti Sağlık Bakanı Ferras Cundi, Esed rejiminin İdlib'in Han Şeyhun beldesine düzenlediği kimyasal silah saldırısında 100'den fazla sivilin öldüğünü, çoğu çocuk 500 sivilin de gazdan etkilendiğini söyledi.
Gazdan etkilenenlerden kritik durumdaki biri erkek, kalanı kadın ve çocuklardan oluşan 15 kişi, ambulanslarla Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bulunan Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye getirildi.       Bulunduğu ilin Türkiye'ye (Hatay iline) de toprak komşuluğu olan İdlib, Hatay ve Kilis gibi güney illerle benzerlikler gösterir. Oldukça eski bir yerleşim alanı olan şehir yakınlarında pek çok eski şehir kalıntısı vardır. Bunlardan Ebla antik kenti, bir zamanlar bölgede önemli bir merkezdi.
Evet Suriye’de insanlık katlediliyor, Suriye de zulüm devam ediyor. Suriye’de zalimler güçlerini deniyor. ABD, Rusya İran bölgede hakim güç olma adına bir milleti katlediyor. Son olarak İdlib de yapılan kimyasal silah saldırısıyla bu katliam vahşete dönüşmüştür. Deriz ki: Allah zalimleri kahretsin, Mevla zalimlerin tahtlarını başına geçirsin inşallah!. Suriyeli kardeşlerimize el uzatmaya sahip çıkmaya mecburuz bu bizim insanlık ve kardeşlik görevimizdir.