Yozgat şartları düşünülmeden yapılan plansız programsız mekânlar: Abide İş Hanı, Kardeşler İş Hanı- Tol Çarşı, Eser İş Hanı, Büyük Camii çevresi, hatta Un Pazarı, Eski Üzüm Pazarı vs.… Bunlar plansız programsız rast gele yapılan- çarpık yapılaşmanın sonucu…Bu plansızlık devam ediyor, ben yaptım oldu anlayışı ile şehrimiz mahvediliyor, esnaflar perişan oluyor. Bu mantık Yozgat’ı köy olmaktan kurtaramıyor!

              Abide İş Hanı da bu plansız- mantıksız yapılaşmanın ürünüdür. Çözüm bulunulabilir mi diye önceki Belediye Başkanımız Yusuf Başer tarafından bazı adımlar atıldı. Dükkânların satılmış olması ve sahiplerinin bu düzenlemeye yanaşmaması sonucu elle tutulur bir netice alınamamıştı. Giriş katını ve üst katını bir nebze olsun kurtarabilmiştik. Ancak alt katlar izbe karanlık ve atıl vaziyette kalmış insanlar buralardan uzaklaşmaya çalışıyorlardı.

             Üzerinde 8 katlı bir sitenin bulunması, çevresinde onlarca dükkanın çalışıyor durumda olması ve iki düğün salonu ile az da olsa bir canlılık taşıyordu. Elbette ki vatandaşın parasına emeğine alın terine yazık ettik. İş Hanını kurtaralım derken geçen gece yaşanan ani yangın iş hanına yeni bir darbe vurdu. Dükkânları yanan, malları, eşyaları telef olan bir çok hemşerimiz var, mağdur edildiler, zarara uğratılmış oldular. İhmaller olabilir, tedbirsizlik ve başıbozukluk yangına sebep olmuştur diye düşünüyoruz. Her ne sebep olursa olsun, Abide İş Hanı bu haliyle ciddi bir çözüme kavuşturulmayı bekliyor.

           Yangın geriye kötü bir zarar ve mağdur insanlar bıraktı. Müsebbiplerini yakalamış olsak cezalandırsak da bu esnafın yarasına çözüm olmayacak. Elbette sorumluları ve failleri cezalandırılacaktır, cezalandırılmaları da gerekir. Suçluların cezalandırılmaları yaraları sarmaz, mağdur insanların yüreğini soğutmaz.

            Yangın sonrası Abide İş Hanında yapılması gereken çok önemli işler olacak. Ciddi bir tamirat, tepeden tırnağa boya ve badana, yangının izlerinin tamamen silinmesi gibi… Ve zarar gören esnafların tespiti, yanan mallara değer biçilmesi, zarar tespiti ve mağduriyetlerinin giderilmesi için alınacak tedbirler… Mutlaka bunlar yapılacaktır ona inanıyoruz. Yozgat Valiliği ve Belediye Başkanlığı bünyesinde kurulacak bir komisyonla bu tespit yapılacaktır. Mağdur esnaflar ve zarar gören insanlar belirlendikten sonra bu sorunun giderilmesi için özel bir çaba gerekecek.

            Her konuda “Devlet Baba “ diyoruz, devlet babanın yardımını da talep edeceğiz şüphesiz, ancak olayı bir doğal afet gibi değerlendirip yardım konusunda da özel çaba gerekecek. Bu çaba da yöneticilerimize düşüyor. Tamam abartmayalım da: Zarar gören malı- mülkü yanan vatandaşlarımızı  yangın felaketi ile baş başa mı bırakalım? Hayır  bırakmayalım, el ve gönül birliği ile bu yaraları sarmaya çalışalım.

           Bu manada Yozgat Belediye Başkanlığına çok iş düşüyor. Kısa bir zamanda bu işlerin düzeltilmesini beklemek hayal olur. Uzun zamana bağlı, planlı- programlı bir çalışmanın yürütülmesi şart. Her şey planlı programlı olmak zorunda, modern bir şehir planlamıyorsanız; bunu ehil ve liyakatli insanlarla  yapmıyorsanız başarılı olamazsınız. Zamanında düşünülmüş olunsaydı buralar yapılır mıydı? Suçlu kim ? Diye suçlu aramıyoruz artık zararın nesrinden dönülürse bu kardır diyoruz….

           Evet Abide İş Hanı ciddi bir yangın geçirdi, esnaflarımız zarar gördü, mülk sahipleri zarar gördü. Bu aşamada yapılması gereken bu zararı telafi etmektir. Vatandaşların mağduriyetlerini giderebilmek… Kundaklı yanlar, suçlular ve sorumlular da bunun bedelini elbette ödeyeceklerdir, ödemleri de gerekir.  Abide İş Hanı esnafına ve  yangından zarar gören tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun diyoruz. Allah daha beterinden korusun. Yaralarınız mutlaka sarılacaktır biz devletimize güveniyoruz..