Bir süredir akademik işlerimin yoğunluğu nedeniyle yazılarıma ara vermek zorunda kaldım. Fırsat buldukça ve bir mani çıkmadıkça sizlerle naçizane yazılarımda buluşmaya devam edeceğim. 
Türkiye’de bir hayli hararetli geçen bir yerel seçim gündemi sonrasında sonuçların Yozgat’ımıza hayırlı olmasını diliyor ve Dr. Kazım ARSLAN’a tebriklerimi sunarak görevinde başarılar diliyorum. Temennim hep birlikte el ele vererek Yozgat için ne gerekiyorsa yerine getirmemiz ki daha gelişmiş, daha mutlu, daha refah, daha modern bir il olmayı hakediyor şirin ilimiz.
Şimdi esas konumuz olan ekonomiye dönecek olursak; ekonominin dinamikleri açısından bir hayli önemli olan enflasyon ya da fiyat gelişmelerine dair Mart ayı rakamlarını inceleyelim:
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan aylık fiyat gelişmeleri verilerine göre Mart ayına ait aylık ve yıllık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) artış oranları beklentilerin üzerinde karşımıza çıkarken yıllık Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’nde (Yİ-ÜFE) bir önceki aya kıyasla sınırlı bir gerileme gözlenmekte.
Hazırladığım tablo yardımıyla Mart ayına dair TÜFE ve Yİ-ÜFE rakamlarını inceleyebilirsiniz. 
TÜFE’de yıllık enflasyon oranı %7,89’dan %8,39’a ciddi denebilecek bir artışla son 8 ayın en yüksek seviyesinde karşımıza çıkarken aylık olarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Çekirdek enflasyon rakamları daha önceki aylarda yaşanan artış trendinin üzerinde ve son yılların en yüksek seviyelerinde karşımıza çıktı. TÜFE’deki etkenlere göz attığımızda özellikle işlenmemiş gıda fiyatlarındaki yükseliş ile gıda ve alkolsüz içecekler grubu, beklenenden erken gerçekleşen ve mevsimsel fiyat artışları yaşanan giyim ve ayakkabı grubu, döviz kuru ve vergi düzenlemeleri nedeniyle otomobil ve yine döviz kuru etkisiyle ev eşyası fiyatları enflasyondaki yükselişe etki etti. Çekirdek enflasyon rakamlarında döviz kuru etkisiyle yüksek düzeyde bir yükseliş gözlenmekte ve bu durum ileriki dönem için yukarı yönlü enflasyon sinyali vermeye devam etmekte.
Yİ-ÜFE rakamlarını incelediğimizde yıllık olarak önceki aya göre sınırlı bir gerileme yaşanmış olsa da karşımıza yine hayli yüksek bir oranla çıktı. Döviz kurundaki geçişkenliğin etkisi halen sürmekte. Gıda, tekstil, elektronik ürünler ve motorlu taşıt fiyatlarındaki artış Yİ-ÜFE’yi yukarı yönlü etkileyen temel faktörler.  
TÜFE’de alt gruplar incelendiğinde en yüksek artış aylık olarak giyim ve ayakkabı grubunda, yıllık olarak en yüksek artış ulaştırma grubunda gözlenirken aylık olarak tek düşüş alkollü içecekler ve tütün grubunda, yıllık olarak en az artış yine haberleşme grubunda gözlendi. 
Geçmiş verileri incelediğimizde gıda, ev eşyası, ulaştırma grupları ileriye yönelik enflasyon sinyali vermekte. Mart ayında aylık olarak fiyatı en çok artan ürün %29,01 ile karnabahar olurken fiyatı en çok düşen ürün %6,46 ile salatalık oldu. 
En yüksek fiyat artışı yıllık olarak TRA1 (Erzurum, Erzincan, Bayburt) bölgesinde yaşanırken aylık olarak TR21 (Tekirdağ, Edirne, Kırklareli) bölgesinde yaşandı. Mart ayında TÜFE’de yer alan 432 maddeden; 49 maddenin ortalama fiyatlarında değişim görülmezken, 297 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 86 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleştiği belirtildi. 
Yİ-ÜFE’de sektörler incelendiğinde aylık değişimlere göre en yüksek düşüş elektrik, gaz üretimi ve dağıtımı sektöründe gözlenirken yıllık olarak hiçbir sektörde düşüş yaşanmadı. Yine sektörel bakış açısıyla en yüksek artış aylık olarak imalat sektöründe gözlenirken alt sektörlerde ise aylık olarak en yüksek artış deri ve ilgili ürünler sektöründe gerçekleşti.
Ana Sanayi Grupları (MIGs) sınıflandırmasına göre endeksteki en yüksek artış aylık olarak dayanıklı tüketim mallarında ve yıllık olarak sermaye mallarında gözlenirken tek düşüş aylık olarak enerji kaleminde gerçekleşti.
TCMB’nin enflasyon hedefi %5; 2014 için enflasyon tahmini %6,6; 2015 için enflasyon tahmini %5,0. Mart ayı TCMB Beklenti Anketinde Mart ayı için beklenti aylık %0,65; Nisan ayı için beklenti aylık %0,78; Mayıs ayı için beklenti aylık %0,59; 2014 yılı için beklenti %7,98; 1 yıl sonrası için beklenti %7,31; 2 yıl sonrası için beklenti %6,62’ydi. 
Önümüzdeki dönemde Haziran ayına kadar enflasyonda yukarı yönlü hareket beklenmekte. Giyim ve ayakkabı grubunda mevsimsel etkiler ile fiyat artışları, kuraklık ve son zamanlarda yaşanan don olayları nedeniyle gıda fiyat artışları yanında döviz kurundaki iyileşme, petrol fiyatlarındaki seyir ilerleyen dönemde enflasyon üzerinde etkili olacak faktörler. Ayrıca Merkez Bankası’nın 24 Nisan’da gerçekleştirilecek olan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alınacak kararlar ile ilgili olarak para politikası duruşunu koruması beklenmekte. Yıl sonuna dair enflasyon tahminine ulaşabilmek ise şu an için riskli gözüküyor.
Tüm hemşehrilerime Saygılarımla ve Sevgilerimle...