2026 yılının ilk çeyreğine ilişkin kredi verileri, iller arasındaki ekonomik hareketliliği ve borçlanma eğilimlerini net biçimde ortaya koydu. Kişi başına kredi kullanımında Ankara ilk sırada yer alırken, en düşük borç yükü Hakkâri’de kaydedildi.

Açıklanan istatistikler, iller bazında kredi kullanım oranlarını, toplam borç hacmini ve kişi başına düşen kredi miktarını gözler önüne sererken, büyükşehirlerle Doğu ve Güneydoğu Anadolu illeri arasındaki belirgin fark bir kez daha ortaya çıktı.
Verilere göre Türkiye genelinde toplam nakdi kredi hacmi yılın ilk çeyreği itibarıyla 25,58 trilyon TL’ye ulaştı. Ülke genelinde kişi başına düşen ortalama kredi miktarı ise 297 bin TL olarak hesaplandı. Uzmanlar, kredi kullanımındaki bu seviyenin hem bireysel hem de ticari finansman ihtiyacındaki artışın bir göstergesi olduğuna dikkat çekiyor.

Kişi Başına En Fazla Kredi Kullanımı Ankara’da
BDDK verilerine göre kişi başına düşen kredi miktarında Ankara, 577 bin TL ile Türkiye genelinde ilk sırada yer aldı. Başkentteki yüksek kredi kullanımında kamu çalışanlarının yoğunluğu, ticari faaliyetler, kurumsal finansman hareketliliği ve bankacılık sektörünün merkezileşmiş yapısının etkili olduğu değerlendiriliyor.
Ankara’yı takip eden iller ise şu şekilde sıralandı:
• İstanbul: 551 bin TL
• Antalya: 373 bin TL
• Gaziantep: 356 bin TL
Ekonomistler, büyükşehirlerde kredi kullanımının yüksek olmasının temel nedenleri arasında ticaret hacminin genişliği, sanayi yatırımları, hizmet sektöründeki canlılık ve nüfus yoğunluğunu gösteriyor.
Özellikle İstanbul ve Ankara gibi ekonomik faaliyetlerin merkezinde yer alan şehirlerde hem bireysel tüketici kredileri hem de ticari kredi taleplerinin güçlü seyrettiği ifade ediliyor.

En Düşük Borç Yükü Hakkâri’de
Kişi başına kredi borcunun en düşük olduğu il ise Hakkâri oldu. Verilere göre kentte kişi başına ortalama kredi miktarı 56 bin 700 TL seviyesinde gerçekleşti.
Hakkâri’nin ardından en düşük kredi kullanımına sahip iller şöyle sıralandı:
• Ağrı: 57 bin 300 TL
• Şırnak: 57 bin 600 TL
• Bingöl
• Muş
Rakamlar, kişi başına kredi kullanımında Ankara ile Hakkâri arasında yaklaşık 10 katlık fark bulunduğunu ortaya koydu.
Uzmanlar, bu farkın bölgesel ekonomik gelişmişlik düzeyi, yatırım kapasitesi, gelir seviyesi, bankacılık hizmetlerine erişim ve ticari hareketlilik gibi birçok faktörden kaynaklandığını belirtiyor.
Toplam Kredi Hacminde İstanbul Açık Ara Lider
İllerin toplam kredi büyüklüğü açısından değerlendirildiğinde ise İstanbul, açık ara farkla ilk sırada yer aldı.
Türkiye’nin finans merkezi konumundaki şehirde toplam kredi hacmi 8,68 trilyon TL olarak kaydedildi.
İstanbul’u takip eden iller şöyle oldu:
• Ankara: 3,41 trilyon TL
• İzmir: 1,38 trilyon TL
Sanayi, finans, dış ticaret ve hizmet sektörlerinin yoğunlaştığı bu şehirlerde kredi hacminin yüksek olması dikkat çekti.
Finans uzmanları, özellikle ticari kredilerdeki yoğunluğun, büyükşehirlerin ekonomik üretim kapasitesiyle doğrudan bağlantılı olduğunu vurguluyor.
Bayburt Listenin Son Sırasında
Toplam kredi hacminde en düşük seviyeye sahip il ise Bayburt oldu.
Kentte toplam kredi büyüklüğü yalnızca 8,4 milyar TL olarak kayıtlara geçti.
Bayburt’u düşük kredi hacmine sahip diğer küçük ölçekli iller takip etti.
Bölgesel Ekonomik Farklılıklar Dikkat Çekti
BDDK verileri, Türkiye’de kredi kullanımının ekonomik büyüklük ve ticari hareketlilikle doğrudan bağlantılı olduğunu bir kez daha ortaya koydu.
Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerde kredi kullanım oranlarının daha düşük seviyelerde kaldığı, buna karşın Marmara, İç Anadolu ve Ege’deki ekonomik merkezlerde kredi hacminin yoğunlaştığı görüldü.
Ekonomistler, bu tablonun Türkiye’de bölgesel kalkınma farklarının finansal göstergelere de yansıdığını belirterek, kredi kullanımındaki dağılımın ekonomik aktivitenin coğrafi yoğunlaşmasını açık biçimde gösterdiğini ifade ediyor.




