<span style="font-size: 11px;"><span style="font-family: Tahoma;">Uzmanlar sebze ve meyve tüketimini artırmanın, koroner kalp hastalığından ölümleri azaltığını söyledi.<br /> Uzmanlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 Avrupa ülkesinde 300 binden fazla kişide yapılan çok önemli bir araştırmanın 19 yıllık sonuçlarının açıklandığını kaydetti.<br /> Kalp hastalıklarında meyve ve sebze ağırlıklı beslenmenin ömrü uzattığının rakamlarla net olarak ortaya konduğunu ifade eden Uzmanlar, şöyle konuştu:<br /> ''Avrupa Kardiyoloji Dergisi'nde yayımlanan çalışmanın verilerine göre, 2 porsiyondan sonraki her ilave sebze ve meyve tüketimi koroner kalp hastalıklarından ölümleri yüzde 4 azaltıyor. <br /> Diğer bir ifadeyle örneğin 5 porsiyon meyve ve sebze tüketen bir kişide ölümcül koroner kalp hastalıkları günde 4 porsiyon tüketenden yüzde 4 daha az bulundu. Günde 8 porsiyondan fazla meyve ve sebze yiyenlerde 3 porsiyondan az tüketenlere göre koroner arter hastalıklardan ölümler yüzde 22 daha az olmaktadır. Yani porsiyon sayısı arttıkça koroner arter hastalığından ölümlerde ciddi azalmalar oluyor.''<br /> Çalışma sonuçlarına göre İtalya, Yunanistan ve İspanya'da ortalama günlük tüketilen meyve ve sebze porsiyonu 5 iken, diğer ülkelerde bu rakam daha düşük bulunduğunu ifade eden Uzmanlar, bunun da Akdeniz tipi diyetin ve beslenme alışkanlığının önemine işaret ettiğini bildirdi.<br /> Uzmanlar, mevcut araştırma sonuçlarının, meyve ve sebze ağırlıklı sağlıklı beslenmenin koroner kalp hastalıklarında ömrü uzatma açısından ne denli önemli olduğunu ortaya koyduğunu sözlerine ekledi.<br /> </span></span>