İlk halinde tarım arazileri üzerine yapılan bungalov, bağ evi ve villa gibi yapıların tamamına yıkım ve para cezası öngören düzenleme, gelen geri bildirimler sonrası askıya alındı. Yetkililer, yeni çalışmada gerçek tarımsal üretim yapanlarla ticari amaçlı yapılaşma gerçekleştirenlerin net şekilde ayrılacağını belirtiyor.

Hobi Bahçelerinde Yeni Dönem Üreten Korunacak (3)

Revize edilecek modelde temel yaklaşımın “üretim varsa koruma, rant varsa müdahale” olacağı ifade ediliyor. Bu kapsamda tarımsal faaliyet yürüten hobi bahçelerinin korunması, ancak ticari gelir elde edilen kaçak yapıların ise yaptırımlarla karşı karşıya kalması planlanıyor.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, düzenlemenin yanlış algılandığını belirterek, tarım yapanlar ile sadece yatırım veya kira geliri amacıyla yapı kuranların ayrılması gerektiğini vurguladı. Özelmacıklı, yıkım riskinin önüne geçilmesi için çiftçi belgesi, ekim-biçim kayıtları veya ilgili bakanlıktan alınacak izinlerin önem taşıyabileceğini ifade etti.

Hobi Bahçelerinde Yeni Dönem Üreten Korunacak (4)

Silivri ve Çatalca gibi bölgelerde tarım arazileri üzerine kurulan villa ve bungalov yapılaşmalarına dikkat çeken Özelmacıklı, yeni düzenlemenin özellikle bu tür ticari kullanımları hedef almasının beklendiğini söyledi.

Hobi Bahçelerinde Yeni Dönem Üreten Korunacak (1)

Yozgat’ta 2 kilometrelik köy yolu asfaltlanarak ulaşıma açıldı
Yozgat’ta 2 kilometrelik köy yolu asfaltlanarak ulaşıma açıldı
İçeriği Görüntüle

Hazırlanan yeni modelde, gerçek üretim yapan vatandaşlara istisna ve destek sağlanması, ticari kiralama amacıyla kullanılan yapıların ise yıkım ve idari para cezalarıyla karşı karşıya kalması öngörülüyor. Düzenlemenin temel amacının tarım arazilerini korumak ve plansız yapılaşmayı önlemek olduğu belirtilirken, teklifin kısa süre içinde yeniden TBMM gündemine gelmesi bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi