Yapılan denetimlere göre, 63 ilde gıda ürünlerinde hileli işlemler tespit edilirken, 18 ilde ise hiçbir işletmenin gıda hilesi yapmadığı belirlendi. Bakanlık, "Taklit ve Tağşiş Yapılan Gıdalar" ve "Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar" listelerini düzenli olarak yayımlayarak, hem gıda üreticilerini hem de tüketicileri bilgilendiriyor.
63 İLDE HİLELİ GIDA ÜRÜNLERİ TESPİT EDİLDİ
Tarım ve Orman Bakanlığı, ülke genelinde yapılan sıkı denetimler sonucunda 63 ilde gıda hilesi yapıldığına dair tespitlerde bulundu. Hileli gıdalar, farklı kategorilerdeki temel tüketim ürünlerini kapsıyor. Bakanlık tarafından yapılan açıklamalara göre, bu illerde faaliyet gösteren 90 firma, ürünlerinde taklit ve tağşiş yaparak halk sağlığını tehlikeye atmakla suçlandı ve "kırmızı liste"ye alındı.
EN ÇOK HİLE YAPILAN GIDA ÜRÜNLERİ
Denetimlerde en fazla hile yapılan gıda ürünleri şu şekilde sıralandı:
Zeytinyağı: Zeytinyağına tohum yağı eklenerek, orijinal zeytinyağı yerine sahte ürünler üretildi.
Et ve Et Ürünleri: Dana eti olarak satılan ürünlerde at ve eşek eti kullanıldığı, bazı ürünlere ise tavuk eti karıştırıldığı tespit edildi.
Süt ve Süt Ürünleri: Peynirlerde, özellikle yağ oranının düşürülerek kalitesiz ürünler üretildiği belirlendi.
Baharatlar: Gıda boyaları eklenerek, doğal baharatlar gibi satılmaya çalışılan ürünlere rastlandı.
Unlu Mamuller: Lahmacun ve börek gibi ürünlerde, standartlara aykırı içeriklerin kullanıldığı ortaya çıktı.
GIDA HİLESİ YAPILMAYAN 18 İLİN İSİMLERİ AÇILANDI
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, denetimlerin ardından Türkiye'nin 18 ilinde hiçbir gıda üreticisinin gıda hilesine başvurmadığı belirtildi. Bu illerdeki gıda üretim tesisleri ve satış noktaları, gıda güvenliği standartlarına tamamen uyumlu çalışarak, tüketicilerin sağlığını tehdit etmeyen ürünler üretmeye devam ediyor. Temiz gıda üretimi konusunda örnek teşkil eden bu iller, sağlıklı gıda üretiminin yapıldığı bölgeler olarak dikkat çekiyor.
İşte Gıda Hilesi Yapılmayan 18 İl:
Ağrı
Ardahan
Artvin
Bayburt
Bingöl
Bitlis
Düzce
Erzincan
Hakkari
Karabük
Kars
Kastamonu
Kırıkkale
Kırşehir
Nevşehir
Niğde
Uşak
Van
YOZGAT, TEMİZ GIDA ÜRETİMİNDE HENÜZ DEĞERLENDİRİLMEDİ
Bakanlık tarafından yayımlanan listede Yozgat yer almazken, il genelindeki gıda üretim ve tüketim noktalarının denetimlerinin sürdürülmesi bekleniyor. Yozgat’taki gıda işletmelerinin de düzenli denetimlerle taklit ve tağşişten uzak, sağlıklı üretim yapması gerektiği ifade ediliyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliğini sağlamak amacıyla denetimlerini sıkılaştırarak, vatandaşların sağlığını tehdit edebilecek her türlü gıda hilesine karşı kararlı bir şekilde mücadeleye devam edeceğini duyurdu. Bakanlık, özellikle hileli ürünlerin tespiti konusunda vatandaşları bilinçlendirme çalışmalarını da artıracak.
TÜKETİCİLER, GIDA ÜRÜNLERİNİ SEÇERKEN DİKKATLİ OLMALI
Gıda güvenliği ve sağlığına dikkat çeken Bakanlık yetkilileri, vatandaşları gıda alırken etiket okuma ve güvenilir kaynaklardan alışveriş yapma konusunda uyardı. Ayrıca, sağlığa zararlı gıda ürünlerine dair şikâyetlerin, Bakanlık’ın ilgili birimlerine yapılabileceği belirtildi. Denetimlerin devam edeceği ve hileli gıda üreticilerine yönelik idari ve hukuki yaptırımların uygulanacağı ifade edildi.