Yozgat insanının çözüm beklediği sorunlar arasında göç birinci sırada yer alıyor. Şehir nüfusunun sürekli azalması, gelenlerin de şehrin ileri gitmesine ciddi bir katkı sağlamaması, yapılan yatırımların istihdamı arttırmaya etkisinin bulunmaması, Yozgatlıyı kara kara düşündürüyor.
Yozgat için göç sorunu kanayan bir yara olmaya başladı. İş ve istihdam alanlarının darlığı, sağlık, eğitim konusundaki eksiklikler nedeniyle Yozgat insanının memleketini terk ederek başka illere gitmesi, Yozgat’ın önümüzdeki yıllarda bir kasabaya döneceğinin en önemli kanıtı gibi gözüküyor. 
Yıllardır vaatlerden karnı doyan ve artık kanayan yaraya parmak basılmasını isteyen Yozgat halkı, göç sorununu gündeminin ilk sırasına oturttu.
Bazı kurumların kapatılması bazı kurumların kadroların da başka illere götürülmesinin sancılarını yaşayan ve ekonomisi oldukça kırılgan olan Yozgat’ta halen aynı yolun tercih edilmesi, söylenenlerle yapılanlar arasındaki zıtlığı da ortaya koyuyor. Yozgat insanının göç nedenleri arasında ekonomi ilk sırayı aldı. Sağlık, eğitim, memuriyet ve daha birçok nedenden dolayı memleketini bırakarak gurbet ellere kendilerini atanların sayısı hiç de yabana atılacak cinsten değil.     
Türkiye İstatistik Kurumunca oluşturulan göç haritasındaki Yozgat Türkiye ikincisi, Van birinci sarada yer alıyor.Yozgat’ın durumu ise oldukça vahim.. 
Resmi verilere bakılırsa Yozgat, 10-12 bin yani yılda ortalama 11 bin göç veriyor. Bundan yaklaşık 10 yıl önce 680 binlere ulaşan İl nüfusumuz 2012 kayıtlarına göre 466 bine geriledi. Eğer, göçe dayalı nüfus erazyonumuz bu yoğunlukta sürerse Yozgat’ın 2023 nüfusu 355 bine, 2033 yılı nüfusu da 245 bine düşecek.. 
TÜİK verileri bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Bir önceki yıla göre nüfusu 11 bin 651 kişi daha azalarak 432 bin’e gerileyen Yozgat nüfusuna kayıtlı ülkenin değişik yerlerinde ikamet eden hemşehrilerimizin göç nedenleri arasında ekonomik sıkıntıların ilk sırayı alması dikkatlerden kaçmıyor.
Yozgat insanının göç nedenleri arasında ekonomi ilk sırada. Sağlık, eğitim, memuriyet ve daha birçok nedenden dolayı memleketini bırakarak gurbet ellere kendilerini atanların sayısı da hiç de yabana atılacak cinsten değil.
Doğduğu ili değil de doyduğu yeri tercih eden Yozgatlıların sayısının nüfusumuzun 1,5 katına ulaşması, yapılacak çalışmaların nereden başlaması gerektiğini de ortaya koyuyor. Her ne kadar kayıtlı işsiz sayısı 5 binlerde olduğu söylense de il genelinde 20 bin’i bulması, ilçelerde de henüz istihdama yönelik çözümlerin üretilmemesi, insanlarımızı baba ocağından kaçmaya zorluyor.
Son yıllarda Yozgat’tan sadece göç değil, sanki bir kaçış serüveni yaşanıyor. Göç edenlerin arasında Yozga’ta bir daha dönüp bakmaksızın gidenlerin sayısı bir hayli fazla.
Yozgat’ın işsizi,nitelikli ya da niteliksiz elemanı,esnafı, zengini, işadamı, aydını,hasılı hemen hemen her meslekten insanı baba ocağını terk ediyor ve bir daha dönmemek üzere köyünden,kasabasından , kentinden uzaklaşıyor. (Devamı var)