Yozgat neyi ile ünlü Yozgat’ı nası tanırsınız; diye bir soru sorsalar, bu soruya benim cevabım şudur: “Yozgat kaçıp giden zenginleri, beceriksiz siyasetçileri, Yozgat’a dönmeyen ve Yozgat’a sahip çıkmayan iş adamları ve sürekli göç veren gurbetçileriyle ünlüdür-bunları ile tanınır!” derim.
    Yozgat’ın yetiştirdiği ender insanlardan olan Avukat-İş Adamı ve Siyasetçi hemşehrimiz Hayrullah Başer’i bir vesile ile ziyaret ettik. Ankara’dan misafir gelmiş, kendi iş yeri olan Model Mobilya’nın teşhir salonunda oturuyordu. Ankara’ya taşınmış olmasına rağmen iş yeri Yozgat’ta bulunan, Yozgat’ı unutmayıp sık sık gelen Yozgat sevdalılarından birisidir Hayrullah Başer...
    Mahalli seçimlerde bir siyasi partiden Belediye Başkanı adayı olmuş, aldığı oylarla seçilememişti... O günlerde Hayrullah Başer bey için şu ifadeyi kullanmıştım... “Yozgat garip bir il; yetişmiş, kariyerle siyasetçilerini, devlet adamlarını çok ucuz harcıyor!” “İnsan harcamak bu kadar ucuz olmamalı” demiştik. O günlerin heyecanı, çalışma azmini, yetişme tarzını çok iyi biliyordum. Hayrullah Başer bey, ehliyete, liyakete önem veren, kendisini yetiştirmiş iyi bir siyasetçi, iyi bir devlet adamıdır. Gel gör ki, nasip midir nedir, “Felek Mustafa’ya yar olmamıştır!” Onun öğrencisi bile olamamış insanlar bugün Milletvekilidirler.
    Hayrullah Başer Ağabeyimle ilgili düşüncem hiç değişmedi. Yozgatlı Hayrullah Başer’i belediye başkanı seçmeyerek kendisini kaybetti.
    Ama Hayrullah Başer gibi iyi bir siyasetçiyi de küstürdü... Yozgat’a ve Yozgatlıya küskün olduğuna ihtimal vermiyorum ama, kendini yetiştirmiş, çalışma azmi ve heyecanı ile dolu bir insanı Yozgatlı malesef pasifize etmiştir. (Tabi ki bu benim fikrim)
    Başlangıçtaki söylemimizi hiç çekinmeden ifade etmeliyiz. Yozgat’ın zengini il dışına kaçıyor ve bidaha Yozgat’a dönüp bakmıyor. Yozgat’a yatırım yapmayı düşünmüyor. Yozgat’ın siyasetçisi Yozgat’a sahip çıkmıyor.  Gücü yetmiyor, aciz ve yetersiz kalıyor. Zaten siyasetçilerde bu seçimi Yozgatlıya bırakmıyor, Merkezden atanan eli çantalıları tercih etmek zorunda kalan Yozgatlı kaderine boyun eğmiş oluyor.
    İşsiz kalan hemşehrilerimiz de Yozgat’ı terk ediyorler. Dünyanın her yerinde bir Yozgatlı var. Avrupaya gittiğimde buna bizzat şahit oldum. Yozgatlı bürokrat da memleketine sahip çıkmıyor, çıkamıyor. Nedenini ayrıca yorumlamak isteriz!.. Yozgat var, Yozgatlı yok diyen Aziz hemşehrilerimiz de malesef Yozgat dışında vefat ederek, cenazesi vasiyeti üzerine Yozgat toprağında defnedilmiştir.
    Bu Yozgatlının kötü kaderidir. Yozgatlılar Yozgat’ı dışarıdan severler. Galiba Yozgat’ı dışarıdan sevmesi daha tatlı geliyor!..
    Yozgat adına düzenlenen “Arabaşı Şölenlerinde” Yozgat’a yansıyan var mı? Bin hatırlamıyorum. Yozgat dışında ki Yozgatlıların tek iyiliği Yozgat’ın kültürünü yaşatıyorlar... Yozgat’ın kültür elçisi değerli insanları da var; hakkını da yemeyelim...
    Gelelim Hayrullah Başer Bey’e (Hayrullah Ağabeyimize) yıllardır birlikte olduk, aynı davanın adamıyız aynı cenahta kardeşçe, el ele-kol kola bir mücadele verdik... Kariyerle, seviyeli, kaliteli, azimli, heyecan dolu ve memleketine aşık kültürlü bir siyasetçidir Hayrullah Başer... Bunları niçin yazdığımı da ifade edeyim. 
    Kendisi ile uzun zamandır görüşmüyorduk. Diyeceğim şu ki, Hayrullah Bey’i Yozgatlı bir kaç kez ucuz harcadı. Malesef o bunu haketmedi. Yozgat’a ve Yozgatlıya hizmet edebilecek önemli, şahsiyetli, kabiliyetli, yetenekli ve ehliyetli insanlardan birisidir, demiştik. Bir dostumun ifade ettiği gibi “Artık gençlik gidiyor, heyecan bitiyor, insan yaşlanıyor ve iş yapamaz hale geliyor!..”
    Gönlümden geçenleri ifade edeyim; Millet. Vekillik Hayrullah Bey’e az gelir, belediye başkanlığı onun için oyuncak sayılır, o bakan, başbakan olmaya layık insanlardan birisidir!.. Aldığı kültürü, heyecanı, azmini, gayretini çok iyi biliyorum. “Altının kıymetini sarraf bilir”derler. Diyeceksiniz ki, ne olmuş yani? Olan bir şey yok, vakit geçiyor, ucuz siyaset bitmiyor, devlet adam kaybediyor, Yozgatlı’da siyasetçisini, bürokratını çok ama çok ucuz harcıyor, harcatıyorlar...