TARİHTE birden fazla medeniyete ev sahipliği yapan, İpekyolu’nun geçtiği, bir zamanlar ticaretin, üretimin merkezi olan Yozgat, yeterince tanınmadığı, tanıtımın yapılmadığı, o nedenle de her geçen yıl biraz daha geriye gittiği kanaati hasıl olunca, çözüm arayışları da başladı. İşte bu çözüm arayışları doğrultusunda, önce tüm ilçelerin, beldelerin, köylerin kendisine özgü özelliklerini öne çıkartacak bir etkinliğin Yozgat şehir merkezinde gerçekleştirilmesi uygun bulundu. 
Yozgat’ta 2000 yılında ilk festival etkinliği ‘Yozgat Sürmeli Festivali’ adı altında gerçekleştirildi. Cumhuriyet Alanı’nda başlayan, Çamlık, Esenli Sulama barajında devam eden etkinlikler, Kanyon, Sorgun, Sarıkaya, Yerköy gezileri ile devam etti. Bir yıl sonra ikincisi düzenlenen festival etkinliklerini daha da renklendirmek üzere, her ilçenin bir stant açması kararlaştırıldı. Halk gelenekleri, orta oyunu gibi oyunlar, yarışmalar geçekleştirildi. Geçtiğimiz yıl 20’incisi düzenlenen Sürmeli Festivali/Şenlikleri'nin ikincisi 2001 yılının Haziran ayında yapıldı. 

FESTİVAL HEYECANI

Yozgat’ta ilki geçen yıl gerçekleştirilen Sürmeli Festivali etkinlikleri Cumartesi günü Atatürk Anıtına çelenklerin sunulmasıyla start alacak. 4 gün devam edecek olan festival etkinliklerinin açılış günü etkinliklerine Devlet Bakanı Prof. Dr. Şuayip Üşenmez de katılacak.
Yozgat 2’inci Sürmeli Festivali etkinlikleri bu yıl oldukça hareketli ve renkli geçecek. Örnek köy düğünü, halkoyunları ekiplerinin gösterilerinin yanı sıra, bedensel engellilere sakat arabaları dağıtılacak, Sanayi fuarı açılacak. Şair ve Yazarlar kitaplarını sergileyip, imzalayacak. Testi kebabı, Su Kayağı, spor karşılaşmaları yapılacak. En güzel buzağı seçilecek, merkep yarışları düzenlenecek.  Sergiler açılıp, havai fişek gösterileri yapılacak. Hergün akşam sanatçılar Cumhuriyet alanında halk konserleri verecek. Festival etkinlikleri 12 Haziran Salı günü sona erecek.

BAKAN NİKAH ŞAHİDİ OLDU

Yozgat Valiliği ve Belediyesi tarafından ortaklaşa organize edilen Yozgat 2’inci Sürmeli Festivali etkinlikleri renkli görüntülerle başladı. Cumhuriyet alanındaki Atatürk anıtına çelenklerin sunulmasıyla başlayan etkinliklerin ilk gününde temsili köy düğünü gösterisinde Devlet Bakanı Prof. Dr. Şuayip Üşenmez, Vali Hüseyin Önal, Belediye Başkanı Mehmet Erdemir de rol aldı. Belediye Başkanı Erdemir, temsili köy düğünü gösterisinde nikah kıydı, Bakan Üşenmez ve Vali Önal nikah şahitliği yaptı.
Cumhuriyet Alanı'ndaki halk oyunları ve gösterilerinin ardından Sanayi Fuarı'nın açılışı gerçekleştirildi. Fuarın açılışı sırasında ise Devlet Bakanı Prof. Dr. Şuayip Üşenmez, 21 bedensel özürlüye Milli Piyango idaresince temin edilen sakat arabalarını dağıttı. Devlet Bakanı Prof. Dr. Şuayip Üşenmez, törenlerde yaptığı konuşmasında özetle şunları söyledi:
 “Milletimizin, tarihin en eski çağlarından beri devam eden dışa dönük hayat tarzı, Türk kültürünün diğer kültürlerle buluşmasına vesile olurken, diğer kültürlerin etkisini de beraberinde getirmiştir. Bu dışa açıklık, kültürümüzün zenginleşmesine yol açmış, ancak milli kimlik ve kimliğimizin temel özelliklerini değiştirecek boyuta hiçbir zaman ulaşmamıştır. Türk kültürünün temel özelliklerini değiştirecek boyuta hiçbir zaman ulaşmamıştır. Türk kültürünün yabancı kültürlerle temaslarından güçlenerek ve gelişerek çıkmasında insanlarımızın kendi kültürlerimize karşı duydukları derin bağlılığın büyük etkisi olmuştur. İşte, bugün burada, bu yöredeki milli görevimizi ifa edebilmek gayesiyle bir araya gelmiş bulunuyoruz.”

MİNARE GÖLGESİNDE 
SÖRF KEYFİ

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Yozgat Sürmeli Festivali etkinlikleri çerçevesinde Esenli sulama barajı sularında yapılan Su Kayağı yarışmalarını ilgi gördü. Yerleşim birimi üzerine kurulan baraj içerisinde ayakta kalan cami minaresinin gölgesinde gerçekleştirilen yarışmada dereceye girenlere madalyaları verildi.
Esenli Beldesi Gelingüllü sulama barajında gerçekleştirilen yarışmaya 8 bölgeden toplam 70 sporcu katıldı. Ön eleme sonunda 15’e indirilen sporcunun yarıştığı müsabakalarda, Kocaeli bölgesinden Barış Fırıncı büyük ve gençler kategorilerinde şampiyon oldu. Büyük erkeklerde aynı bölgeden Pol Zezedze ikinci, İstanbul bölgesinden Hakan Kitapçı üçüncülükle yetindi. Bayanlarda İstanbul bölgesinden Zerrin Kumbaracı birinci, kardeşi Ayça Kumbaracı ikinci, genç erkeklerde, Kocaeli bölgesinden Kerem Özçelik ikinci oldu.
Türkiye Sualtısporları, Cankurtarma, Sukayağı ve Paleti Federasyonu Başkanı Harun Sevinç, Esenli’de bulunan göletin su sporları için oldukça elverişli olduğunu belirterek, “Doğa ile içiçe olan bu yöremizde yelken sporlarınında yapılması için  ilgili federasyonu bilgilendireceğim” dedi. 

EN GÜZEL AKKIZ, 
EN HIZLI KARAKAÇAN

Yozgat 2’inci Sürmeli Festivali etkinlikleri çerçevesinde, Tarım İl Müdürlüğünce Yozgat’ın en güzel buzağı ve en hızlı merkebi yarıştı. Yaklaşık 100 civarındaki buzağı arasından finale kalan 20 buzağı içerisinde Akkız güzellik yarışmasının birincisi olurken, 5 yarışçının katıldığı merkep yarışlarında ise en hızlı Karakaçan oldu.
Yozgat Valisi Hüseyin Önal, daire müdürleri ve kalabalık bir halk topluluğu önünde gerçekleştirilen yarışmada buzağılar jüri önünden tek sıra halinde geçerken, zaman zaman huysulandılar ve sahipleri tarafından yatıştırıldılar. Yarışma öncesinde, aday buzağılara moral veren Vali Hüseyin Önal’ın siyah/beyaz bir buzağıyı, “Sende Beşiktaşlısın, onun için seni sevdim, inşallah birinci gelirsin” dedi ama bu buzağı ilk üçe giremedi. Yarışmada Çekerek ilçesinden Salman Ünal’a ait 2 yaşındaki Akkız 270 puanla birinci olurken, aynı ilçeden Durak Başpınar’a ait buzağı ikinci, Nedret Nazlum’a ait buzağıda üçüncü oldu. Dereceye giren buzağılara Vali Hüseyin Önal birer altın hediye etti. Günün ikinci yarışması ise, Merkepler arasında yapıldı. 5 yarışçının katıldığı yarışmada Enver Cansever Karakaçan isimli merkebiyle diğer 4 rakibini geride bırakarak birinci oldu. 
Aradan onca yıl geçti. Yozgat Sürmeli Festivali etkinlikleri, şenlik havasına büründü, kültürel tanıtımların yerini konserler aldı. Bu yıl 21’incisi düzenlenebilecek mi? Henüz netlik kazanmadı.