Sürmeli Ermeniydi! Dedikodusunu duyan, Ermeni motiflerini gören birçok okurumuz haklı olarak tepkilerini dile getirdiler.
“Biz yazamıyoruz ama siz araştırmacı kişilersiniz! Bunlara cevabınız yok mu?” dediler.
Bu duyarlı okurlarımıza cevabımız şu oldu; 
“Konuyu en ince noktalarına kadar araştıracağım, kaynaklara bakacağım, midenizi bulandıran bu söylentilere seviyeli bir cevap vereceğim” 
Kaynakların dışında isimleri muhatap almadan, bu konuda yazılanlara saygı duyarak cevap vereceğim. Yozgat kültürüne hizmet eden herkese teşekkür ederim
Asıl amacım konuyu gözler önüne sermek bu konuda yazılanları araştırmak, insanların midelerini bulandıran söylentilerine bir açıklık getirmektir. Sevgili Yusuf Karakaya Hocam’ın Yozgat  Haber’de yayınladığı cevabi yazısını okudum. Satır satır altlarını çizdim, Yusuf Hocam konusunda son derece haklıdır.
“Sürmeli Ermeni miymiş?” başlıklı seri yazım devam ederken bu konuda bilgisi olan araştırma yapmış, bir yazı bulup okumuş, yazar, çizer, araştırmacı, duyarlı tüm dostlarımı beni uyarmaya yardımcı olmaya, kaynak göstermeye davet ediyorum. Öncelikle Yozgat yıllıklarına bir göz attım Tatmin edici bir yazı serisi bulduğum söylenemez. 
Sürmeli Bey hikayesi başlığı altında şu görüşlere yer verilmiş:
“Bozok yaylasında otlayan sürülerden birini de Sürmeli Bey isminde bir Türkmen beyi otlatırdır. Halk tarafından sevilen bu yanık sesli halk ozanı elinde kavalı, sırtında sazı, Yozgat ile Akdağmadeni ormanları arasında sürülerini otlatır, bazen yüksek yeşil koruluğun eteğine oturur, bazen sazını çalar, bazen de kavalını öttürür. Gönlünün sultanını düşünür.
O sultan ki güzelliği Bozok Yaylasına yayılmış ahu gözlü, ay yüzlü bir dilberdir. Babası bir Türken Beyi idi, çok öfkeli ve kötü bir adamdı. Sürmeli Bey ailesini salarak babasından sevdiğini istetir. 
Mağrur adam kızın bir çobana vermeye yanaşmaz. Sürmeli Bey, bir türlü ağanın gönlünü yapamaz. Üzüntüsünden sürüsünü bırakan Sürmeli Bey, sazını alır, Bozok Yaylası’nın ‘Beş Çamlar’ mevkiini kendine mekan kurup, aşkını sazı, sözü ile dile getirmeye başlar.
Bir müddet sonra Sürmeli Bey kayıplara karışır. O gün bugündür bir daha görülmemiştir”
Yozgat Sürmeli Türküsü ile ilgili yazımıza yarında devam edeceğiz.
Yozgat yöresinde başta Boğazlıyan ilçemiz olmak üzere bazı yerleşim yerlerinde Ermeni asıllı vatandaşlarımız yaşamışlardır. 
İstiklal Savaşı öncesine kadar bunlarla iyi komşuluklarımız ve alışverişimiz olmuştur. İlişkiler son derce seviyelidir. 
Başta Ermeni vatandaşlarımız olmak üzere diğer etnik gruplarla olan diyaloğumuzda kız alıp verme gayet sınırlı kalmış, dini ayrıcalıklar sebebiyle onlara kız verme ayıplanmıştır. Küçük çaplı birliktelikler ve gönül ilişkileri de sayılıdır. Bozok Sancağı içerisinde yaşayan Ermeni vatandaşlarımızın kendilerine has yaşam biçimleri, kültürleri ve deyişleri vardır. Bu sanatçılar içerisinde ve eserlerinde “Sürmeli” motiflerini bulmak mümkün değildir.
‘Yarın devam edelim’