TÜRKİYE'nin önemli tarım bölgesi olmasının yanında hayvancılık alanında da 'ben de varım!' noktasına ulaşan Yozgat'ın sektörde adının olmadığı gerçeğini kabul etmekten başka çaremiz yok. Tarım ve hayvancılık sektöründe aile işletmesi konumunda üretim yapılıyor. Sektörün aktörlerinin gelir düzeylerinin düşük olması nedeniyle hayvanlarını doğal olmayan besinlerle beslemek gibi bir lüksleri yok.  
Yozgat'ta hayvancılık faaliyetleri doğal besinlerle, yaylalarda otlatılarak yapılır. Bu nedeniyle etin, sütün kalitesi de yüksek. Daha öncede bahsetmiştim, kurbanlık alanların ilk tercihi Yozgat'ta beslenilen hayvanlardan yana olduğunu besiciler anlatırlar. Yani Yozgat'ta beslenilen hayvanlar sağlıklı, kaliteli et ve süte sahip.
İşte bu özelliğimizi 'övünmenin' ötesine taşıyamıyoruz. Sadece hayvancılık sektöründe değil. Tarım konusunda da aynı sorunu yaşıyoruz. Çiftçinin mali gücünün yetersiz olması nedeniyle dünden bugüne tarım alanlarında aşırı gübre ve ilaç kullanılmıyor. O nedenle toprak yapımız henüz bozulmamış.
Tüm bunlara karşın, markete gittiğinizde üzerinde 'Yozgat'ta üretilmiş' ibaresi yazılı yoğurt bakracı, ayran göreniniz var mı? Yozgat'ta üretilen tarım ürünlerinden hangisi işlenerek, pazara sürülmüştür? Pakedin üzerinde 'Bozok yaylasında üretilmiştir' yazan kaç tane değil, bir tane ürünümüz mevcut mu? Döner, köfte, burger gibi et ürünleriyle yapılan yiyeceklerin hangisinin eti Yozgat menşei taşıyor?
Örnekleri ve soruları çoğaltabiliriz. Konu anlaşılmıştır. Yozgat elindeki değerleri marka yapmak, 'tarım ve hayvancılıkta' kağıt üzerinde değil, sektöründe pazarında da olmalıdır.