Son günlerin modası “Yemekteyiz” programını izliyormusunuz bilmiyorum. Genelde menü pilav üstü tavuk, abuk sabuk salata çeşitleri ve kola.. Başka günümüz dünyasında yarışacak ne çeşit varki….. Sonra birbirlerini acımasız eleştirmeler, donuk surat ve Türk fizik kurallarına aykırı yüz ifadeleri ile ağırlama, ardından  zoraki hazırlanan zahmetli ve gereksiz yiyecek sunumları falan filan…
Uyduruk yemek icatları, anormal sofra süsleri, orantısız porsiyonlar ve kaşık şurda durmalı, çatal falan elde, bıçak şurda, peçete şöyle kullanılmalı gibi ruhi eziyetler.  Benden hepsine sıfır puan….
Rahmetlik anam katılsaydı o programa, bizim Tokat yazmasından biyazlı sufrayı serip, üstüne geniş sumat tahtasını goysaydı. Bunlara bi dönderme yapsaydı. Acik hamır eşgileyip tezek otlu ters sacda 2 dârim saya çöreği etseydi. Goca bi gabah tasıynan bol kopüklü kesekli bi çalhama, tir tir titiriyen un topahlı  haside, yeni toplanmış gôo pahladan rayiha kokulu bi talatma, gabah çiçeği dolması……
“Yemekteyiz” sufrasına goca bi zehennen baldırcan turşusu getirseydi. Hatta inek yeni bızaladıysa, koyun yeni guzuladıysa bi ağan yapsaydı.. Bi zehen koremez, bi ilağançe omaç, yeni pürlerinden toplanmış gıcır gıcır bi demet suvan. 
Helkelikdeki rafda duran çiçekli çinko ilağançelerimizinen acik pahlavu yapsaydı veya sini bukseydi. 2 dene tavıh kesseydi. İki çarpım yuha ekmek, guvermiş çokelik, herkese birer meşiref eşgi, alemiyon tas yanında desdiynen su.….. Yiyin gurbanım deseydi. Babam ordan Allahınızı severseniz iyicene doyun. Puanına goyum, siz garnınızı iyi doyurun diye canı gönülden ikram resitali verseydi.  
 Töhmeledir guverirdi onları. Oy vermiyecek adamın alnını garışlarım… Anama oy vermiyecekler lemi?. Vallaha alayıcığnıda bızaladırım onların..
Yav arhadaş, bizim oranın adamı ne gadar pratik zekalı, yaratıcı ruhlu ve hörmetli. Anam sanki mübarek yemek makinasıydı. O gadar yemağ nası yapardı, ne zaman yapardı. Yozgat, Yozgat’lı ne bereketliydi o zamanlar. O dönderme yemağani nası icat etdiniz. Bu gadar lezzetli, bu gadar iç geçirten, bu gadar muhabbetli bi yiyecek 5 dakkada yapılırmı la.?... Daha bunun gibi bi sürü hemi lezzetli, hemi pratik ve hemi yapanı yormıyan envayi çeşit yemeklerimiz varıdıki, duyana iç geçirtir.
Şimdi tüm Anadolu döner üzerinde yoğunlaşmış, hem pratik, hem lezzetli sanıyorlar. Bizim meşhur dürümler gom gibi olurdu ve guccük guccük uşahlar o dürümleri yarışırcasına yerdi. Yoğurtlu dürüm, çamanlı dürüm,  gaya şekeri ıslatılıp serilerek şekerli dürüm, çalmalı dürüm, her çeşit yemekten pahlalı, baldırcanlı, omaçlı, döndermeli, suvanlı, pilavlı, bi sürü dürüm çeşitlerimiz vardı. Şekireaalin uşahlar ballı dürüm ne yillermiş ama biz heç gormedik.  
Acele etmeyin döndermenin tarifini vereceğam de, o zamanın yımırtalarımıydı, gübresiz, gatgısız unumuydu, tereyağımıydı, anamın “acıhdınnı gurban olduğum” laflarımıydı, ben yidikçe o güzel yüzüynen mutlu mutlu bakışımıydı, neydi yarabbi o lezzet. Niye şimdi yoh…
Bırakın şimdi bunları, yine doluhdum. Ben size döndermenin tarifini veriyim. Şimdi ne edecağaniz biliyonnu, hani saplı tava varya. Onun içine bir gaşşıh tereyağını eriteceğaniz. Üstüne yuha ekmeğaan arasını açıp içine yımırtayı gıracağan. Geri ekmağan açıh ganatlarını buküp, tavanın içine gelecek şekilde gatlıyacağan. İpdi alt tarafını gızardacağan, acikde dönderip üst tarafını gızartacağan, sonrada başga bi yuha ekmağnen dürüm alıp yanında çalhamaynan yiyeceğan. 
Yediyüzdene arhadaşın gelsin, sekizyüzdene çol çocuh gelsin. Pinnikten alacağan 3-5 yımırta ve isli tavıya goyacağan bi gaşşıh duzlu tereyağ alayıcığna da yeterdi. Hangi arhadaşım bize gelirse gelsin, hangi arhadaşımın evine gidersek gidelim 3-5 dakkada bi dönderme, sitilinen, helkeynen bi çalhama, bi daşın üstüne, havluya, hayata otur, meşirefinen tumdur, tumdur, çalhamanı içerek döndermeli dürümünü ye, çek get….
Hey gurban olduğumun memleketi nerdesin be….