Bir zamanlar ''Yozgat'' denilince, geniş üzüm bağlarının bulunduğu alanlar akla gelirdi. Hatta ''Gelin'' isimli Türk Klasiği filmde Yozgat'ın üzüm bağları ön plana çıkarılmıştı. Günümüzde üzüm bağlarının yeniden eski günlerine özgü hale getirilmesine yönelik çalışılıyor.
Geçtiğimiz hafta içerisinde Ziraat Odaları Birliği'nden yapılan açıklamada, Türkiye'de son dönemlerde üzüm bağlarının yeniden tesis edilmesinin önemine vurgu yapılırken, üretilen üzmün sadece sofralık olarak tüketilmesinin yanlışlığına da dikkat çekilip, sanayinin ihtiyacına yönelik üretimin yapılması gerektiğinin altı ısrrarla çizilmeye çalışıldı.
Yozgat'ta 1970'li yıllara gelinceye kadar varlığını sürdüren üzüm bağlarından elde edilen ürün, sofralık olarak pazarda satışa sunulurken, büyük bölümünden pekmez ve salça yapılırdı. Bugün Şekerpınar bölgesinin üst kımınlarında Çatak Mezarlığının bulunduğu alandan Cezaevi bölgesine, Tuzkaya Mahalles'nin arka yüzünden E-88 Karayoluna kadar uzanan alanda meyve ve üzüm bağları mevcuttu. Bugün bunların yerinde yüksek binalar bulunuyor.
Hasandede'de bulunan tesislerde Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale bölgesinde yetiştirilen üzümler işlenip, şarap ve sirke haline getirilirken, Orta Anadolu'nun diğer bölgelerinde yetitirilen üzümler genel olarak sofralık, pekmez ve çalma yapılarak  değerlendirilirdi. İçerisi cevizli ''Pekmez Sucuğu'' da yine bu bölgede yetiştirilen üzümden yapılan pekmezden yapılıp, satışı yapılırdı. Bugün yerinde yellerin estiği tarihi Çapanoğlu Cami'nin tam karşısındaki yüksek binanın bulunduğu bölgedeki taş binalarda şekerciler vardı. Burada bulunan atölyelerde, şeker imalatının yanında pekmez sucuğu, pekstil gibi doğal tatlı çeşitleri de imal edilip, satışa sunulurdu.
Günümüzde bu tatlı, şekerleme çeşitleri sağlıklı olmayan tatlandırıcılarla yapılarak piyasaya sürülmektedir. Şeker çalışanları yıllardır Türkiye'ye çeşitli yollarla sokulmaya çalışılan tatlandırıcıların zararlarını anlatmakla ömür tükettiler. Bunu elinen noktada Türkiye'nin tarım alanlarından elde ettiği ürünlerin maliyetleri bir şekilde yükseltilirken, insanlar sağlıklı olmayan tatlandırıcılara yönlendirildiler.
Yozgat'ta son yıllarda artan üzüm bağları tesisleri ile elde edilen kaliteli sofralık üzümlerin sanayi alanında da değerlendirilmesi gerekir. Bu bağlamda Yozgat'ta üzüm suyunden sirke ve diğer sıvı maddeler üretebilen tesislerle birlikte, şekerleme türü üretimlerin yapılabileceği tesislerin, işletmelerin, atölyelerin kurulması mümkündür. Tıpkı Afyonkarahisar örneğinde olduğu gibi, Yozgat'ta üretimi yapılan üzüm işlenerek, pekmez ve pestil haline getirilip, sonrasında da ''Pekmez Sucuğu'' imalatı ile Türkeyi'de marka haline gelip, sonrasında da Avrupa ülkelerinde boy gösterebilir. Bunun için öncelikle inanıp, adım atılması gerekir.