TÜRKİYE'nin  önemli tarım bölgesi olan Yozgat'ta bir taraftan tarımda çeşitlilik artarken diğer taraftan da tarım yapılabilen alan miktarın artış kaydediyor. Ancak üretileni değerlendirebilecek yatırımların, tesislerin, fabrikaların bulunmaması  yarınlarda yine bildik sorunları getirecek.

Tarımsal üretim verilerine baktığımız zaman Yozgat'ta son 20 yıllık süreç içerisinde ciddi bir düşüşün olduğunu görmekteyiz. Mercimek, Nohut, Şekerpancarı, hububat gibi ürünlerde en fazla üretim yapan iller arasında ilk sıralarda yer almamıza karşın, elde edilen ürün ve ekim yapılan alanın 20 yıl öncesinin çok gerisinde olduğumuz gerçeğini de gözardı etmemek gerikir.

Yani üretim ve ekilebilen tarım alanı miktarı neredeyse yarı yarıya düşmesine karşın, halen ilk sıralarda yer almaktayız. Bu da Türkiye'de üretimin ve üretim yapılan alanın da aynı şekilde düştüğünü gösteriyor.

Son yıllarda kademeli olarak hem üretim de hem de üretim alanlarında artış devam ediyor. Diğer bir sevindirici tarafı ise üründe çeşitlilikte artmış durumda. Yozgat'ta 20 yıl önce belli başlı ürünlerin üretimi yapılırken, bu gün Türkiye'nin farklı bölgelerine has denilen ürünlerin de üretimi yapılıyor. 

Yozgat'ta örneğin patatesin adı yoktu. Bugün Türkiye'nin patates üretim merkezi olabilme ihtimali bulunuyor. Diğer taraftan, çilek üretiminde önemli bir yere sahibiz. Yem bitkileri konusuna oldukça yabancıydık. Fabrika yemi ile hayvanların besisi yapılıyordu. Yem bitkisi ekilişi arttı.