FAZLA değil bundan 3 yıl önce Yozgat Valiliği İl Özel İdaresi, Yozgat Bozok Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan 'Bağcılığı Geliştirme Projesi' uygulamaya konuldu. Yozgat İl Özel İdaresi'nden kaynak aktarıldı. İki dönüm ve üzerinde bağı bulunan çiftçilere 5 bin adet tüplü asma çubuğu dağıtımı yapıldı. Ya sonrası!..  
Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde 'Aşılı Asma Fidanı' yetiştirilmek üzere çalışmalar başlatılıp, yapıldı. Geldik 2020 yılına. Bu güne kadar birden fazla etkinliğin, tanıtımın yapıldığı Yozgat'ta Bağcılığı Geliştirme Projesi çalışmalarından bu yıl 'tık' çıkmadı. Çıkma ihtimali var mı? Bekleyip, göreceğiz.
Eskiden 'devlette süreklilik' diye bir anlayış vardı. Bu anlayışa göre, kurumlarda yönetim kadrosu değişir ama hizmet aksamadan devam ederdi. Son yıllarda bu gelenek 'değişti mi? Yoksa değiştirildi mi?' bilemiyorum. Keyfiyet de olabilir. Uygulamaya baktığımızda, makama oturan kendisinden önceki tarafından uygulamaya konulan çalışmaları bir şekilde rafa kaldırıyor, unutuyor/unutturuyor.
Yozgat Bağcılığını Geliştirme Projesi de öyle gibi. Zira, projenin sahibi olan kurumlarda yönetim kadroları değişti. Yeni isimler koltuklara kuruldu. Koordinasyon ortadan kalktı. Projenin akıbeti de meçhule karıştı.  
Yozgat'ın yöresel üzüm bağlarını geliştirmek, bir marka yapabilmek amacıyla yola çıkıldı. Karanlıdere, Şahmuratlı, Saraykent, Çekerek bölgesine özgü üzüm bağları mevcuttu. 
Bu üzüm türlerini geliştirmek yerine, kolaya kaçıldı. Manisa'dan, İzmir'den Aydın'dan o bölgelere has üzüm çubuklarıyla Yozgat'ta bağcılık geliştirilmek istendi. Olmadı. Olma ihtimalini de pek göremiyorum...